Kulturološki zaokret. Španjolska se sve više odriče stoljetne tradicije

Kulturološki zaokret. Španjolska se sve više odriče stoljetne tradicije

Link na izvornu vijest

Borba bikova – u kojoj matador u sjajnoj odjeći obično na kraju ubije životinju – za jedne je kulturna tradicija koju treba očuvati, a za druge okrutni ritual kojem nema mjesta u modernom društvu.

Ministarstvo kulture priopćilo je da je svoju odluku o ukidanju nagrade utemeljilo na “novoj društvenoj i kulturnoj stvarnosti u Španjolskoj” gdje je porasla zabrinutost zbog dobrobiti životinja, a posjećenost većine arena za borbe s bikovima opala.

“Mislim da je to osjećaj većine Španjolaca koji sve manje razumiju zašto se u našoj zemlji prakticira mučenje životinja…, a još manje zašto se to mučenje nagrađuje javnim novcem”, rekao je ministar kulture Ernest Urtasun na X.

 

Sukob ljevičara i konzervativaca

Nacionalna nagrada dolazila je u obliku 30.000 eura i dodjeljivala se slavnim toreadorima ili kulturnim udrugama povezanim s tradicijom borbe s bikovima. Nedavno je to postalo odlučujuće pitanje u španjolskim kulturnim ratovima, sukobljavajući lijeve stranke i konzervativce koji podržavaju tradiciju.

Borja Semper, glasnogovornik oporbene konzervativne Narodne stranke (PP), rekao je novinarima da potez vlade pokazuje da ona “ne vjeruje u kulturnu raznolikost ili slobodu”, te da će njegova stranka vratiti nagradu čim ponovno dođe na vlast. Vođa PP-a za regiju Aragon Jorge Azcon rekao je da će uvesti drugu nagradu. 

“Tradicija bi trebala biti nešto što nas spaja, a ne razdvaja”, rekao je. Protivljenje borbama s bikovima poraslo je i u Latinskoj Americi, kamo je tradicija izvezena u 16. stoljeću, te u južnoj Francuskoj, gdje se proširila u 19. stoljeću. U Španjolskoj je prosječni ljubitelj borbi s bikovima postao stariji, a broj festivala borbi s bikovima pao je za trećinu između 2010. i 2023.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?