Mostarsko proljeće: Dokumentarac Luke Vlahe o životu i djelu velikog Karla Afana de Rivere

Kratki dokumentarni film de Rivera o velikom likovnom umjetniku Karlu Afanu de Riveri, a koji potpisuje mladi redatelj Luka Vlaho, bit će prikazan u ponedjeljak, 6. svibnja, u 19.30 u Galeriji kraljice Katarine Kosače kao dio ovogodišnjega Mostarskog proljeća – 26. Dana Matice hrvatske.

Riječ je o dokumentarcu o životu i djelu slikara rođenog u Malom Lošinju, a koji je više od šest desetljeća živio i stvarao u Mostaru. Film je svoju premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala, a sada će ga, u suradnji s Udrugom Eko Planet, imati prigodu vidjeti i publika u autorovu rodnom gradu.

O autoru…

Luka Vlaho rođen je u Mostaru, 1998. godine. Završio je četverogodišnji studij filmske i kazališne režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i stekao diplomu u rujnu 2022. godine. Od njegovih dosadašnjih projekata izdvajaju se kratki film U sjećanje na ljeto što je prošlo, s kojim je bio na filmskim festivalima u Bitolju, Skopju i Sarajevu; kratki dokumentarni film Plehan, koji je imao premijeru na Al Jazeera Balkans Documentary film festivalu 2019. godine u zatvorenoj projekciji te diplomski kratki igrani film Justine s kojim je osvojio treću nagradu na Internacionalnom festivalu filmske režije u Leskovcu 2022. godine. Redatelj je kratkoga dokumentarnog filma de Rivera koji je svoju premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu 2023. godine, a nedavno je završio snimanje kratkog igranog filma Bonaca koji je trenutačno u fazi postprodukcije. Luka je radio kao drugi asistent režije na igranim filmovima Praznik rada (Pjer Želica, 2022.), Ekskurzija (Una Gunjak, 2023.) i Gym (Srđan Vuletić, TBD) te TV serijama Kotlina autora Amre Bakšić Čamo i Danisa Tanovića, Na rubu pameti autora Adnana Kapetanovića i Frust, autora Srđana Vuletića i Gabora Kriglera.

Filmografija:

U sjećanje na ljeto što je prošlo (ASU Sarajevo, 2018.)

Plehan (ASU Sarajevo, 2019.)

Justine (ASU Sarajevo, 2022.)

de Rivera (Udruga Eko Planet, 2023.)

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?