Vlada FBiH: Za invalidnine više od 281 milijun KM, razvojačene branitelje 61 milijun, dobitnike ratnih priznanja 18 milijuna

Vlada FBiH: Za invalidnine više od 281 milijun KM, razvojačene branitelje 61 milijun, dobitnike ratnih priznanja 18 milijuna

Link na izvornu vijest

Vlada Federacije BiH na jednoj od svojih posljednjih sjednica, a na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida proteklog rata utvrdila je osnovicu za isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima njihovih obitelji za 2024. godinu u iznosu od 772,12 KM.

Osigurana sredstva

Osnovica je prošle godine, u skladu s odlukom Vlade FBiH, iznosila 758,47 KM. Kako su objasnili iz Vlade FBiH, po ovoj osnovici utvrdit će se visina mjesečnih novčanih iznosa za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji za 2024. godinu u skladu sa Zakonom o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji.

Osnovica za isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima njihovih obitelji sa 758,47 KM uvećana je na 772,12 KM, a za invalidnine s 945,49 na 962,51 marku

Za realizaciju ove odluke u proračunu Federacije BiH za ovu godinu osigurana su sredstava u iznosu od 18,077.500 KM. Također, utvrđen je koeficijent 1 za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima njihovih obitelji za ovu godinu. – Na osnovi ovog koeficijenta i utvrđene osnovice za mjesečne novčane naknade za ovu godinu, utvrdit će se visina mjesečnih novčanih primanja dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji za 2024. godinu, u skladu s odredbama Zakona o pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji – naveli su iz Vlade FBiH. Na istoj sjednici utvrđena je i osnovica za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada korisnika braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH za 2024. godinu (invalidnina) u iznosu od 962,51 KM.

– Po ovoj osnovici utvrdit će se visina mjesečnih novčanih naknada osobnih i obiteljskih invalidnina u Federaciji BiH za 2024. godinu u skladu s odredbama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, kao i za korisnike prava braniteljsko-invalidske zaštite koji su to pravo stekli do 6. travnja 1992. godine, u skladu s odredbama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji – naveli su iz Vlade Federacije BiH te istaknuli kako su za realizaciju ove odluke osigurana sredstva u proračunu BiH za 2024. godinu u iznosu od 281,574.500 KM. Za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada korisnicima braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH (invalidnina) za 2024. godinu također je utvrđen koeficijent 1.

Na osnovi ovog koeficijenta i utvrđene osnovice za mjesečne novčane naknade za 2024. godinu utvrdit će se visina mjesečnih novčanih primanja osobnih i obiteljskih naknada korisnika prava braniteljsko-invalidske zaštite.

Novčana naknada

Tijekom 2023. godine osnovica za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada korisnika braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosila je 945,49 KM. Vlada je utvrdila i mjesečnu novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za ovu godinu u iznosu od 5,09 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama.

– Na osnovi utvrđenog iznosa i koeficijenta iz članka 27. stavka 3. Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, utvrdit će se visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji u 2024. godini u skladu s odredbama ovog zakona – zaključili su iz Vlade FBiH te dodali kako su za realizaciju ove odluke osigurana sredstva u visini  od 61,670.100 KM.

Autor: Marija Medić-Bošnjak | Večernji list

Objava Vlada FBiH: Za invalidnine više od 281 milijun KM, razvojačene branitelje 61 milijun, dobitnike ratnih priznanja 18 milijuna pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?