Obilježena 33. godišnjica zaustavljanja tenkova JNA na Pologu

Obilježena 33. godišnjica zaustavljanja tenkova JNA na Pologu

Link na izvornu vijest

Za dan branitelja simbolično je izabran datum zaustavljanja tenkova agresorske JNA na Pologu (na granici Širokog Brijega i Mostara) 7. svibnja 1991. godine, kada je hrvatski narod goloruk stao pred tenkove.

– Teško onima koji prije 33 godine nisu bili sudionici prizvati te događaje, taj trenutak u kojem su ljudi stali ispred tenkova i tako bili spremni žrtvovati svoje živote da bi obranili živote svih onih koji su od toga ovisili. Treba se upitati tko bi danas zaustavio kolonu terenskih vozila, bi li bili hrabri to uraditi? Ja sam u to vrijeme bio na drugom mjestu, ali svi mi zajedno danas, dijeleći ove trenutke, dijelimo istu povijest da smo na različitim mjestima u istom vremenu branili domovinu Bosnu i Hercegovinu. Jako je važno i potrebno braniti slobodu, jer ako toga nismo svjesni dođemo u iskušenje da to lako izgubimo – kazao je zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara.

Dodao je kako je hrvatski, kao najmalobrojniji konstitutivni narod i danas, kroz politički život, u nekom iskušenju da brani svoja prava.

– Branimo prava da biramo svoje legitimne predstavnike i da na taj način održimo politički subjekt hrvatskog naroda u BiH. Zahvaljujući svim ljudima koji su i danas ovdje, koji dijele i baštine ova slavna vremena hrvatskih heroja prije 33 godine i svih godina poslije koji su dali nesebičan doprinos da obranimo slobodu i politički subjektivitet hrvatskog naroda, ta borba ne prestaje, ona se nastavlja dalje i opet ponavljam da slobodu moramo braniti – kazao je Čavara u utorak u Širokom Brijegu.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić kazao je kako je ovaj današnji od nacionalnog značaja.

– Zaustaviti tenkovsku brigadu, gdje su civili stali na put, kako se tada govorilo, četvrtoj armiji Europe, je herojski čin koji skoro da nema presedana u povijesti ratova. Taj događaj je u to vrijeme, ali i kasnije imao dalekosežan značaj. Time je spriječeno da JNA presiječe Hrvatsku na dva dijela, što je bio plan, a s druge strane taj događaj je pokazao svima da se narod koji je odlučan braniti slobodu ne može pobijediti. To zaustavljanje tenkova sigurno je ohrabrilo obranu i u BiH i u Hrvatskoj, te u značajnoj mjeri podigao psihološku spremu naroda i doprinio pobjedi u Domovinskom ratu – kazao je Ljubić.

Dodao je kako je važno obilježavati ovakve događaje da se povijest ne zaboravi.

– Također je važno i zbog mlađih generacija, da one znaju da svijet ne počinje s njima, odnosno da je netko prije njih dao svoj doprinos da oni danas imaju ono što imaju, da nastave dalje graditi svoj život i budućnost naroda – rekao je Ljubić.

Brojna izaslanstva ranije danas posjetila su i Spomen-obilježje zaustavljanju tenkova, nakon čega je održan tradicionalni mini maraton Polog – Široki Brijeg, te misa za poginule i umrle branitelje.

Cjelokupan navedeni program obilježavanja održao se u sklopu manifestacije “Svibanjska sjećanja”.

Pokrovitelj događaja je Grad Široki Brijeg na čelu s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, a organizacijski odbor činili su Odbor za branitelje i ratne stradalnike Gradskog vijeća Široki Brijeg i širokobriješke braniteljske udruge.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?