Tiskane CIPS-ove potvrde odlaze u povijest, čekanje na šalterima sve kraće, lakše do pokretanja biznisa

Tiskane CIPS-ove potvrde odlaze u povijest, čekanje na šalterima sve kraće, lakše do pokretanja biznisa

Link na izvornu vijest

Ubrzani proces digitalizacije u BiH dobiva prve obrise i u društvenim prilikama i svakodnevnom životu, a jedno od područja u kojima će najviše profitirati žitelji zemlje odnosi se na CIPS-ove potvrde koje su do sada, vidljivo je iz iskustva brojnih korisnika, uglavnom značile dodatno vrijeme, frustracije ili onaj jedan papir koji nedostaje.

Upućen poziv

Upravo s mišlju kako je potrebno olakšati i ubrzati procedure, odnosno skratiti vrijeme na šalterima, a time pomoći svim žiteljima zemlje, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH omogućila je elektroničku razmjenu podataka. Ova institucija uputila je poziv svim tijelima uprave, općinama, gradovima, bankama, kao i drugim institucijama da podnesu zahtjev za pristup njezinim elektroničkim web-servisima. Ističu kako njihovi web-servisi omogućuju elektroničku razmjenu podataka kako bi bila izbjegnuta dugotrajna čekanja i potreba za tiskanjem CIPS-ovih potvrda. Iz navedene Agencije su objasnili i kako će svim institucijama, tijelima i bankama pružiti besplatnu podršku i omogućiti elektroničku razmjenu informacija o prebivalištu građana putem sigurnih i učinkovitih digitalnih kanala. Tim putem bit će moguće elektronički utvrditi mjesto prebivališta svakog građanina bez potrebe za fizičkom dostavom tiskanih potvrda. U ovom trenutku, potvrdili su iz IDDEEA-e, veliki broj tijela završio je tu proceduru i prešao na elektronički sustav, čime je stanovnicima značajno olakšao pristup uslugama. Međutim, još uvijek postoji veliki broj onih koji nisu podnijeli zahtjev za pristup web-servisima IDDEEA-e i tako još uvijek traže tiskane potvrde od građana. Stoga su uputili poziv svima onima koji još uvijek nisu podnijeli zahtjev za pristup web-servisima da to učine kako bi zajedno podigli kvalitetu usluga i učinkovitost administrativnih procesa u korist žitelja Bosne i Hercegovine.

– Molimo vas da promijenite interne procedure i prijeđete na elektronski način utvrđivanja informacija o prebivalištu. Za sve informacije i pomoć oko korištenja elektroničkih web-servisa slobodno se obratite IDDEEA-i. Naš cilj je da zajedno olakšamo život bh. građanima – poručili su iz IDDEEA-e. Tematiku digitalizacije svakako treba promatrati kroz proces ubrzavanja svih potrebnih procedura, uključujući i one koje se odnose na poslovnu zajednicu i buduće investitore, koji traže brži i učinkovitiji sustav javne uprave. Stoga je nedavno održan sastanak između IDDEEA-e i UNDP-ja, a koji je označen i kao važan korak prema poboljšanju elektroničke razmjene podataka. Agencija ovim aktivnostima pridonosi cilju 6 EU Digitalne strategije koji se odnosi na razmjenu podataka i interoperabilnost. Na čelu s ravnateljem prof. dr. Almirom Badnjevićem IDDEEA je predstavila projekt pod nazivom eDataExchange, čiji je cilj olakšati elektroničku razmjenu podataka građanima i pravnim osobama putem web-stranice Agencije. Ovaj projekt, osmišljen s namjerom potpore korištenja elektroničkog potpisa i pojednostavljenja razmjene podataka za javnost i poslovnu zajednicu, predstavlja korak naprijed k obnovi javne uprave, a istodobno će doprinijeti ostvarivanju nekih od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda (UNSDG), konkretno cilja 9 (industrija, inovacije i infrastruktura), tako što će unaprijediti infrastrukturu za informacijske tehnologije i omogućiti inovacije u digitalnom prostoru. Također, podržava i cilj 16 (mir, pravda i snažne institucije) jačanjem institucija kroz transparentnu razmjenu podataka i podršku građanima i pravnim osobama u ostvarivanju svojih prava.

Digitalni potpis

Važna novost na koju žitelji BiH mogu računati je digitalni potpis, kao elektronička forma vjerodostojnosti, a koji omogućuje potvrdu identiteta pošiljatelja i integritet isprave, čime se osigurava sigurna razmjena podataka putem interneta. Ovaj sustav nije samo praktičan već štedi vrijeme i resurse, eliminirajući potrebu za fizičkim potpisivanjem isprava i tako omogućuje bržu i učinkovitiju komunikaciju. U bliskoj budućnosti pak BiH može očekivati i koncept digitalnog novčanika (Digital ID Wallet), namijenjenog kao sredstvo za prošireno korištenje digitalnog identiteta, a koji će, osim dokazivanja identiteta, omogućiti i dijeljenje dokumenata, kao i provjeru identiteta drugih građana i kompanija.

Objava Tiskane CIPS-ove potvrde odlaze u povijest, čekanje na šalterima sve kraće, lakše do pokretanja biznisa pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?