Cijene sezonskog voća i povrća niže nego lani, u ponudi još nema rajčica

Cijene sezonskog voća i povrća niže nego lani, u ponudi još nema rajčica

Link na izvornu vijest

Cijene sezonskog voća i povrća niže nego lani, u ponudi još nema rajčica

Inflacija u Bosni i Hercegovini i dalje hara, u prodajnim centrima cijene  k’o gljive poslije kiše, bujaju, a na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima cijene prvog ovogodišnjeg sezonskog povrća, pa i voća su u prosjeku niže nego lani?! Govoreći o tom fenomenu Hilmo Krehić iz Ljubuškog, stalni prodavač na Veletržnici, s dugogodišnjim stežem, kaže:

                                                                Zima bez zime

   „Nikakvo čudo kad smo imali zimu bez zime. U travnju je bilo toplije u Zenici nego u Čapljini, pri takvoj klimi i gore ima zeleni. Čini mi se da su ljude malo ponijele i prošlogodišnje cijene, sadilo se izgleda, malo više. Opet i meni su čudne neke cijene kao što je zelena salata, prije pet godine u ovo doba prodavala se po približnoj cijeni kao što je sadašnja 0,7 do 1,0 KM „kristalka“, a 1,0 do 1,6 KM „puterica“. Stalno sam tu, ali ne bi znao „udariti“ pravu dijagnozu, pa je najsigurnije reći ponuda i tražnja.“

Hilmo Krehić – Topla zima “ubila” cijene zeleni

Dakle, zelena salata se primjerice prošle godine u prvoj dekadi svibnja, tržila od 1,2 do 1,8 KM, u istom razdoblju ove godine je od 0,7 do 1,6 KM. Evo još nekih povrtlarskih kultura čiji su plodovi u spomenutom razdoblju bili skuplji lani nego ove godine – kupus je lani išao 0,5 do 0,8 KM, ove godine je bagatela 0,4 do 0,5 KM(!), blitva 1,4 do 1,8 KM, ove godine je samo 0,8 do 1,0 KM, špinat je lani bio 2,0 do 2,5 KM, trenutačno je  1,5 do 2,0 KM, karfiol je lani bio 2,3 do 2,6 KM, trenutačno je 2,0 do 2,5 KM. Cikla je prošle godine bila 1,4 do 1,7 KM, trenutačno je samo 0,7 do 1,0 KM. Prve paprike su ove godine 4 do 5 KM, lani u isti vrijeme bile su 5 do 6 KM, tikvice su  1,5 do 1,9, lani su bile 1,5 do 2,0 KM. Jeftinije su čak i jagode, lani su s tržile po cijeni od 3 do 5 KM, dok su trenutačno 3 do 4 KM. Neočekivano čak je „pala“ i cijena jezgre domaćih oraha lani je bila 15 do 18 KM, a ove godine 15 do 16 KM za kilogram.

Krastavci rijetko povrće koje je u prvoj dekadi svibnja skuplje nego lani

 Od proizvoda koji su skuplji nego u prvoj dekadi prošlogodišnjeg svibnja valja izdvojiti krastavce kojih ima već duže od mjesec dana, cijene se 1,9 do 2,5, lani su bili 1,5 do 2,0 KM, zatim crveni luk koji je trenutačno 1,8 do 2,1 KM, dok je u istom razdoblju prošle godine bio 1,4 do 2,0 KM. Cijena bijelog luka uravnotežena 4,5 do 6,0 KM za kilogram, a slično je i s mladim krumpirima koji su trenutačno 1,5 do 1,7, dok su lani bili 1,4 do 1,8 KM. Stari, zimski, krumpiri su ove godine skuplji 1,0 do 1,6, dok su prošle godine bili 1,0 do 1,4 KM. Uz jagode od domaćeg voća ima i trešanja koje su za nijansu ove godine skuplje, trže se za oko 5,0 KM, dok su lani bile 4 – 5 KM za kilogram.

Uravnotežena cijena bijelog luka

   Naravno, mnogi će reći što je razlika od primjerice 0,10 KM po kilogramu, međutim za proizvođača koji ima tri ili više tona robe to je značajna razlika, a da ne govorimo o razlikama od 0,3 KM po kilogramu kod kupusa, to je na pet tona 1.500 KM ili zelene salate koja se zaorava, pa blitve… kultura s kojima po trenutačnim cijenama, ako uspiju robu prodati, teško da proizvođači mogu pokriti troškove.

   Za kraj napomena sve navedene cijene s veletržnice su na veliko, dok dođe do pijaca u hercegovačkim mjestima, a da ne govorimo u Bosni, obično zbog troškova prijevoza skoče za dvadesetak pa i više posto.

Tikvice za desetak feniga imaju nižu cijenu nego lani

Objava Cijene sezonskog voća i povrća niže nego lani, u ponudi još nema rajčica pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?