NIJE KRIZA ZA SVAKOGA: Novi unosni poslovi za „Prointer“

NIJE KRIZA ZA SVAKOGA: Novi unosni poslovi za „Prointer“

Link na izvornu vijest

Služba za zajedničke poslove Vlade RS 19. aprila sklopila je ugovor vrijedan 368.000 KM sa grupom ponuđača koju čine „Prointer ITSS DOO Banjaluka“ i „ICTS DOO Beograd“ za usluge popravka i održavanja telekomunikacione opreme tokom naredne godine. Samo četiri dana kasnije „Prointer“ je od Zavisnog preduzeća “Rudnik i termoelektrana Gacko” dobio posao vrijedan 115.000 KM za nabavku kompjutera

Piše: Maja BJELAJAC

Firma Prointer koja se dovodi u vezu s Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS, nastavlja dobijati poslove od institucija i javnih preduzeća u RS, iako je izgubila licence uglednih zapadnih kompanija.

Sve se događa u vrijeme kada preduzeća koja su pod sankcijama Ureda za upravljanje imovinom stranaca u SAD-u (OFAC) sve teže posluju, naročito nakon što su im pojedine banke u BiH počele gasiti račune.

Za privilegovane nema zime

Neki od njih, poput kćerke predsjednika RS Gorice Dodik i njenog Agapea, dovijaju se preregistracijama vlasništva, nadajući se da će izbjeći udare američkih sankcija.

Ipak, za neke od privilegovanih firmi nema zime. Jedna od njih je i Prointer koji se, istina, nije našao na udaru OFAC-a, ali je, kako smo naveli, izgubio partnerstva sa svjetskim renomiranim kompanijama kao što su IBMMicrosoft i SAP, te je zapravo takođe sankcionisan izostankom njihovih licenci.

Uprkos tome, u kasu Prointera uredno se slijevaju milioni – za šta su se pobrinula javna preduzeća i institucije Republike Srpske.

Tako je Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske 19. aprila sklopila ugovor vrijedan 368.000 KM sa grupom ponuđača koju čine Prointer ITSS DOO Banjaluka i ICTS DOO Beograd, a za usluge popravka i održavanja telekomunikacione opreme tokom naredne godine.

Posao je podijeljen u dva lota, od kojih se prvi odnosi na redovno održavanje i zamjenu rezervnih dijelova na telefonskom sistemu i kontakt centru u Administrativnom centru i Poslovnom objektu Vlade Republike Srpske u Banjaluci, a koštaće oko 281.000 KM. U ovom lotu učestvuje beogradski ICTS.

Isti posao popravke i održavanja telekomunikacione opreme, ali ovoga puta samo Prointer, radiće u Poslovno-rezidencijalnom objektu Vlade RS u Istočnom Sarajevu i objektu Pravobranilaštva RS u Banjaluci, a njegova vrijednost je oko 87.000 KM.

Samo četiri dana nakon zaključivanja ugovora s Vladom RS, Prointeru se posrećilo i sa Zavisnim preduzećem “Rudnik i termoelektrana Gacko”. Ovo javno preduzeće izdvojilo više od 115.000 KM za nabavku kompjutera i laptopa. Na tender je stigla tek jedina ponuda, koja je i prihvaćena. Ona Prointerova.

Ništa novo

Sve ovo i nije neka novost. Preduzeća iz sastava Elektroprivrede RS redovne su “mušterije” kompanije koju povezuju s Dodikovim sinom Igorom. Samo nekoliko dana nakon sankcija Igoru i Gorici Dodik i njihovim firmama (preciznije onima koje su zvanično njihove), Prointer je inkasirao 344.000 KM za četiri posla, od tri javna preduzeća iz Republike Srpske.

Hidroelektrane na Drini a.d. Višegrad kupile su od njih programski paket vrijedan oko 175.000 KM, Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Trebinje ugovorile su posao instaliranja hardvera i servera datoteka, vrijedan 111.000 KM, dok su Pošte Srpske u jednom danu sklopile dva posla vrijedna više od 55.000 KM.

Podsjećamo da su računi firmi čiji su zvanični vlasnici Igor i Gorica Dodik ugašeni prošlog mjeseca zbog najave američkih sankcija bankama koje budu sarađivale s pojedincima i firmama sa crne liste.

Ipak, mašinerija javnih preduzeća i dalje se opire, upumpavajući novac u Prointer.

(Valter portal)

The post NIJE KRIZA ZA SVAKOGA: Novi unosni poslovi za „Prointer“ appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?