Prošli mjesec oboren rekord u broju prodanih novih automobila

Prošli mjesec oboren rekord u broju prodanih novih automobila

Link na izvornu vijest

Da broj registracija novih automobila iz mjeseca u mjesec raste pokazuju brojke i za prošli mjesec.

Iako automobili, čini se, nikada nisu bili skuplji, travanj je bio kao u zlatna vremena bh. tržišta, jer su fizičke i pravne osobe lica regisrirale 1.236 automobila, što je skoro 23 posto više nego isti mjesec prošle godine.

Nakon četiri mjeseca ove godine, osiguravajuće kuće su registrirale skoro 4.000 novih automobila, što predstavlja rast od 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Travanjsko sunce je bilo posebno inspirativno za bosanskohercegovačke kupce, koji su registrirali 229 novih automobila više nego u istom mjesecu 2023. godine i istovremeno 208 novih automobila više nego u ožujku ove godine. Iako automobili čini se nikad nisu bili skuplji, tržište je prošli mjesec zabilježilo 1.236 registracija, od čega su 1.045 bili putnički, a 191 laki komercijalni automobili. Ova brojka nas vraća djelimično u 2007. i 2008. godinu, zlatno razdoblje za bh. tržište novih automobila.

Škoda (183 registracija) kao tradicionalno najprodavaniji brend prošlog mjeseca je imala raspoloženije pratitelje. Naime, mimo Škode, marke koje su u travnju također “prebacile” 100 registracija su: Volkswagen (123), Renault (120), Dacia (112) i Toyota (106).

Više od trećine Škodine prodaje činila je očekivano Octavia, dok je kod Volkswagena dominirao Caddy. Kod Renaulta je to bio Clio (58% ukupne prodaje), a kod Dacije je najbolje “radio” dizelski Duster, s obzirom da je uvoznik pripremio “oproštajnu” kampanju s akcijskom cijenom ispod 40.000 KM. Toyota je ponovo najbolji posao napravila s modelom Yaris Cross, kojih je registrirano točno pola (53) od ukupnog broja isporuka.

Ove brojke su dijelom rezultat natječajnih prodaja, budući da prodaja u BiH ovisi od pravnih osoba, koje su prošli mjesec, prema statistici IDDEEA-e prvi put registrirali skoro 65 posto skoro svih novih automobila. Istovremeno, pojedini kupci su mudro iskoristili posljednje primjerke modela dostupnih s dizel motorom, kao što je bio slučaj s Dacijom Duster, a čiji nasljednik uskoro stiže samo s benzicima i hibridima.

Kada je u pitanju prodaja po pogonskim motorima, bosanskohercegovačko tržište sve više povjerenja daje benzincima, koji zauzimaju skoro polovinu tržišta. Tako su u travnju registrirna 572 benzinca (46%), 431 dizelaš (35%), 161 hibrid (13%) i 62 vozila s pogonom na benzin/plin (5%). Prodaja električnih vozila (registrirano je 10 primjeraka) je zanemariva, jer kupci još uvijek čekaju zeleno svjetlo za subvencije.

Klix.ba

The post Prošli mjesec oboren rekord u broju prodanih novih automobila appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?