Inicijativa: U srednju strukovnu školu u Ljubuškom uvesti zanimanje krojač – šivač

Inicijativa: U srednju strukovnu školu u Ljubuškom uvesti zanimanje krojač – šivač

Link na izvornu vijest

Inicijativa: U srednju strukovnu školu u Ljubuškom uvesti zanimanje krojač – šivač

  Opće je poznato da se u Bosni i Hercegovini nakon što su decenijama bili na margini, osjeća nestašica uvjetno rečeno ne samo klasičnih nego svih zanata, odnosno zanimanja. Neki kao što je primjerice zanimanje kovač, izumiru ne samo zbog težine posla nego jeftinijih, ali ne i kvalitetnijih, industrijskih proizvoda. Pored tih „teških“, nestaje i nekih uvjetno rečeno finih obiteljskih zanimanja kao što su primjerice krojači, urari i slično.

                                                  Potaknuti prilikama

   Upravo zbog toga za „uho“ nam je zapela informacija o inicijativi tvrtke „Arox“ d. o. o. iz Ljubuškog. Za one kojima je u svježem sjećanju pandemija korona virusa, vrijedi reći da je riječ o tvrtki koja je nakon što je narod po ljekarnama pokupovao zaštitne maske, „uskočila“ šivenjem medicinskih maski pod imenom Korona. Govoreći o zanimanju čije se uvođenje očekuje od naredne školske godina Ante Brkić, direktor i vlasnik tvrtke „Arox“ d. o. o. koja je osnovana prije trideset godina, kaže:   

   „Na projekt uvođenja obrazovanja za zanimanje krojač i šivač potaknule su nas prilike. Nezaposlenih krojača nekad vrlo popularnog zanimanja, uopće nema. Ljudi koji se bave tim pozivom, bez koga se ne može, sve su stariji ne samo u Ljubuškom nego uopće u Hercegovini, a potrebe ima, ne samo u tvrtkama kao što je naša, nego uopće, krojači, odnosno krojačice su traženi“, konstatira direktor Brkić, te obrazlaže:

   „Inicijativu za uvođenje smjera krojač u Srednjoj školi u Ljubuškom pokrenuli smo prije nekoliko godina, očekujemo da će ovo zanimanje biti uvedeno od naredne 2024./2025. školske godine. Naša tvrtka nije samo pokrenula inicijativu i pripremila elaborat, nego je spreman uložiti sredstva u opremanje kabineta za izvođenje praktične nastave u školi. Isto tako planirali smo održavanje praktične nastave u pogonima naše tvrtke, nedaleko od škole. Uz obuku praktična nastava bi bila i plaćena“, naglašava direktor Brkić te iznosi još jednu novinu, za ovdašnje prilike:

Elaborat o uvođenju novog zanimanja u Srednjoj strukovnoj školi u Ljubuškom

   „Kad i ukoliko se uvede zanimanje, u što čvrsto vjerujemo, raspisat ćemo natječaj za  stipendiranje petoro učenika kroz sve godine školovanja. Planirali smo da to bude petoro učenika koji se prvi upišu. Naglašavam, još jednom, tko god se upiše u školu krojač – dizajner, imat će plaćenu praktičnu nastavu u pogonima naše tvrtke. Isto tako učenicima koji budu spremni raditi tijekom školskih praznika  – zimski i ljetni raspust, rad će biti plaćen”, kaže direktor Brkić, te naglašava:

   “Stipendije će rasti iz godine u godinu, prve godine će razumljivo biti niže, a kako se učenici budu praktično osposobljavali, stipendije će rasti. Za tvrtku će biti vezani samo stipendisti, dok ostali mogu pokrenuti samostalni posao, a uvjeren sam da će biti posla i u nekim drugim poduzećima. Naša tvrtka je spremna za prvu generaciju upisanih dati pet stipendija, a narednih godina broj bi mogao i rasti“, konstatira direktor Brkić koji ističe da je prednost imati domaću radnu snagu, umjesto angažiranja krojača iz dalekih zemalja.

   Jasno projekt je nominiran očekuje se njegova realizacija. Još jedna zanimljivost, s obzirom da grad Ljubuški snosi troškove prijevoza učenika, da Županija zapadno-hercegovačka brine o udžbenicima, može se zaključiti da bi ovakav način rada osigurao besplatno školovanje budućim krojačicama i krojačima.

                                           Pojedinosti početkom lipnja

   Kontaktirali smo i prof. Milu Primorac, ravnateljicu Srednje Strukovne škole Ruđera Boškovića – Ljubuški, od koje smo doznali da o pokretanju novog zanimanja vode ozbiljni razgovori, a pojedinosti o uvođenja novog zanimanja – krojač – dizajner, znat će se početkom lipnja.

   Da bi projekt krenuo uz njegovu da tako kažemo administrativnu i stručnu pripremu, potreban je i interes učenika i njihovih roditelja. Ukoliko bi sve krenulo prema planu za učenike koji bi upisali ovo zanimanje školovanje bi moglo biti besplatno, s obzirom da su u ŽZH plaćeni prijevoz i nabavka udžbenika, dok bi se kroz praktičnir ad mogao osigurati džeparac.  Pregledali smo i elaborat u kojem je od 4302 školska sata kroz trogodišnje školovanje 2600 školskih sati bila praktična nastava.

Dušan Musa (Večernji list)

Čuvena “singerica”, preuzeto s Wikipedie

Objava Inicijativa: U srednju strukovnu školu u Ljubuškom uvesti zanimanje krojač – šivač pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?