Dobit banaka u FBiH porasla za 29 odsto

Dobit banaka u FBiH porasla za 29 odsto

Link na izvornu vijest

SARAJEVO – Banke sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarile su u prvom kvartalu ove godine neto dobit od 174,3 miliona KM, što je za 29,2 posto više nego u istom kvartalu prošle godine, kada je dobit bila 134,9 miliona KM. Dobit na prosječnu aktivu (ROAA) iznosio je 0,65 posto, a dobit na prosječni kapital (ROAE) 5,05 posto, piše portal Indikator.ba. 

Dobit banaka u FBiH porasla za 29 odsto

FOTO: CBBiH

Prihodi od kamata i slični prihodi po efektivnoj  kamatnoj stopi iznosili su na kraju prvog kvartala 247,4 miliona KM i čine 73,1 posto prihoda , dok su prihodi od naknada i provizija bili 127,5 miliona KM.

Ukupni krediti dostigli su gotovo 18 milijardi KM, depoziti su narasli na 24,2 milijarde KM, a štednja građana iznosila je 11,5 milijardi.

Banke ukupno zapošljavaju 6.592 osoba, od čega je 4.201 ili 63,7 posto sa visokom stručnom spremom.

Banke koje imaju sjedišta u  FBiH imaju 392 poslovne jedinice i 107 drugih organizacionih dijelova, 26.552 POS uređaja i 1.303 bankomata. Banke iz Republike Srpske posjeduju 16 poslovnih jedinica, 11 ostalih organizacionih dijelova, 458 POS uređaja i 63 bankomata.

U bankarskom sektoru FBiH posluje 13 banaka, a iz Republike Srpske poslovne dijelove imaju Banka Poštanska Štedionica, Nova Banka i MF Banka.

Indikator.ba

Чланак Dobit banaka u FBiH porasla za 29 odsto се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?