Održani 16. Dani mladog krumpira – Ljubuški rani

Održani 16. Dani mladog krumpira – Ljubuški rani

Link na izvornu vijest

Manifestacija “Dana mladog krumpira – Ljubuški rani” koja za cilj ima predstavljanje jedinstvenog visoko kvalitetnog, autohtonog proizvoda, održana je danas u Ljubuškom.

Program je započeo u Gradskoj vijećnici dobrodošlicom za sve uzvanike, gdje je prikazan kratki film i spot „Ljubuški rani“.

Nakon prikazivanja spota, prvi se prisutnima, emotivnim govorom, obratio Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje”. Vukojević je zahvalio svim razinama vlasti, od gradske do federalne, ističući da su svih ovih godina poljoprivredni proizvođači iz Ljubuškog nailazili na razumijevanje svih kada su u pitanju njihovi problemi. Naglasio je da su probleme imali jedino kada je u pitanju državna razina.

„Mi proizvođači Ljubuškog ranog smo davno shvatili da naš proizvod bez marketinga neće biti prepoznat na tržištu. Zbog toga smo prije više godina, tamo negdje 2007. godine, krenuli s brendiranjem i na kraju smo uspjeli zahvaljujući svima, neću nikoga izdvajati. Brendirali smo ovaj visokokvalitetni mladi krumpir i tako ga zauvijek odvojili od gomile ostalog krumpira nepoznatog porijekla kojeg svakodnevno viđamo na hrpama u supermarketima diljem BiH, a i šire. Stvorili smo brend „Ljubuški rani“ prvi i jedini brendirani, visokokvalitetni mladi krumpir u BiH. Smatramo da jedan takav proizvod zaslužuje i drugačije i atraktivnije pakiranje, pa smo i to napravili“ kazao je, među ostalim, Vukojević naglašavajući da će u idućem razdoblju fokus biti upravo na kvalitetnijem pakiranju i da tu očekuje pomoć svih razina vlasti.

Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić koji je pozvao na sinergijsko djelovanje svih razina vlasti kada je u pitanju pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Naveo je dva uspješna primjera sinergijskog djelovanja, prvi kada je dio grada prošle godine bio pogođen tučom i drugi primjer, od prije tridesetak dana, gdje se zajednički sufinancira nabavka novih 80 plastenika za poljoprivrednike s područja grada Ljubuškog.

Jedan od prvih pokrovitelja manifestacije “Dana mladog krumpira – Ljubuški rani” zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik F BiH od 2015. do 2023. godine Marinko Čavara prisjetio se prvih dana manifestacije te napravio kratki rezime uspješno prezentacije mladog ljubuškog krumpira.

„Ove manifestacije me stalno podsjete na prve Dane ljubuškog ranog krumpira koje smo održavali u selu Vojnići i kad je se Dubravko žalio na neke druge probleme. Ali, vidim dobro je, Dubravko radi, ističe i rješava probleme i tako nam je svima u životu. Tada mi je rekao, moramo raditi na selu nećemo ići u općinu dok ne bude grad. Evo, preselili smo se iz sela u grad. Međutim, meni je to tada bilo fascinantno. Pozivaju me na Dane ljubuškog mladog krumpira, a kod nas u Bosni krumpir tek nikao. Dvojio sam radi li se o nekoj šali. Tek mi je bilo fascinantno kad su mi rekli koliko tona se proizvodi i prodaje“, prisjetio se Čavara.

Nazočne je pozdravio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas koji je obećao da će Vlada RH i dalje biti uz Hrvate izvan RH kao dobar partner u svim projektima značajnim ne samo za Hrvate već za sve građane u BiH.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić

„Mogu reći da je ova Vlada više nego opredijeljena da podrži ovakve projekte, da je proizvodnja hrane za ovu Vladu nulti prioritet ove zemlje i mislim da će ova Vlada to podržati i mnogo više nego što je to do sada bilo. To dokazuje i izdvajanje iz Federalnog proračuna. Sa 164 milijuna maraka iz prošle godine, ova Vlada je ove godine izdvojila 175 milijuna. Od tih 175 milijuna maraka ove godine 27,5 ide u biljnu proizvodnju što je rekordan iznos i siguran sam da će to polučiti rezultate. Siguran sam da će i dodatno, ako proračun bude pozitivan i ukoliko budemo radili njegov rebalans, poljoprivreda dobiti i više sredstava. Rezultat takvog rada, ali i naše sinergije, o kojoj je govorio vaš gradonačelnik, su i podaci koje imamo. U ovoj godini, 2024., Ljubuški je prijavio 374 hektara u proizvodnji povrća, lani je to bilo 303, a preklani 267. U Ljubuškom imamo 288 aplikanata, a 207 lani, a 180 preklani. To su za nas fenomenalni rezultati. Ljubuški rani je postao svojevrsni brend ne samo Ljubuškog i BiH već i regije“, kazao je Hrnjić izražavajući nadu da će projekt Ljubuškog ranog postati jedan od najboljih projekata u BiH.

Nakon prezentacije koja je održana u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom, pokrovitelj manifestacije federalni ministar financija i dopredsjednik Vlade F BiH Toni Kraljević i ministar Hrnjić su u izjavi za Radio Ljubuški kazali da je Vlada F BiH u potpunosti opredijeljena za poljoprivrednu proizvodnju i očuvanje sela što i dokazuje svojim djelovanjem kroz brojne pokazatelje.

Nakon prigodnog programa u vijećnici, manifestacija se preselila na Gradski trg, gdje je uslijedilo svečano otvaranje “Dana mladog krumpira Ljubuški rani“.

“Dani mladog krumpira” održavaju se šesnaestu godinu za redom u organizaciji Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Ljubuški, a pokrovitelji je ministar financija i dopredsjednik Vlade F BiH Toni Kraljević.

Gordana Ilić / Drago Vukojević / Radio Ljubuški

Objava Održani 16. Dani mladog krumpira – Ljubuški rani pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?