Trava vam nikako ne uspijeva u dvorištu? Ovo su odlične alternative koje će uspjeti i u sjeni

Trava vam nikako ne uspijeva u dvorištu? Ovo su odlične alternative koje će uspjeti i u sjeni

Link na izvornu vijest

Umjesto bujnog, suncem okupanog zelenog travnjaka vašu okućnicu “krasi” gola zemlja iz koje u tragovima niču vlasi trave? Niste jedini. Razlog se možda krije u nedovoljnoj količini sunca, odnosno zasjenjenoj poziciji travnjaka. No, postoje altenative koje uspijevaju u punoj ili djelomičnoj sjeni, a mnoge od njih čak ni ne zahtijevaju čestu košnju jer narastu samo nekoliko centimetara.

Mahovina
Poput, primjerice, mahovine. Za razliku od uobičajene trave, za mahovinu se lako brinuti: ona voli gustu sjenu, gdje se pretvara u debeli zeleni tepih, ali mora imati kiselo tlo. Budući da je korijenje plitko, pazite da gornji sloj tla ima pH između 5,0 i 5,5, piše House Digest. Dobro je znati da mahovinu ne treba kositi, ali treba znati da inače izvrsno funkcionira u vlažnim šumskim područjima, stoga ju u periodima suše treba zalijevati.

Lazarkinja
Ovaj divan pokrivač preferira sjenovita područja u dvorištu gdje trava ne uspijeva. Ima male zvjezdaste cvjetove i, ako ih osušite, mirisne listove koji mirišu na upravo pokošeno sijeno. Raste u hladnijim okruženjima, posebno u vrtovima okrenutim prema sjeveru ili ispod drveća. Nije invazivna, ali može brzo zauzeti prostore namijenjene različitim grmovima ili cvjetovima koji vole sjenu. Ako su vam ljeta vruća, lazarkinja može imati problema ako je izravno izložena popodnevnom suncu jer preferira umjerenu klimu. Voli dobro drenirano, vlažno tlo pa ju je potrebno zalijevati jednom ili dvaput tjedno. tijekom sušnih razdoblja poželjno je staviti debeli sloj malča oko biljke kako bi se zadržala vlaga i rashladilo korijenje.

Paprati

Sadnja paprati odličan je način da promijenite izgled i dojam dvorišta: svaka ima drugačiju visinu uz jedinstven izgled, s čipkastim i nježnim ili pak odvažnim listovima. Uz njih je lako dobiti onaj osjećaj šume i općenito ih je sigurno držati u blizini drugih biljaka. Ipak, treba znati da su za uzgoj paprati potrebni posebni uvjeti, kao što je vlažna i hladna zona rasta s bogatim tlom s puno organske tvari. Paprat je osjetljiva i neće preživjeti gust promet, stoga provjerite možete li zadovoljiti njihove potrebe kako ne biste naišli na probleme. Redovito ih se mora zalijevati, uz dodavanje sloja malča.

Hosta
Za hostu se kaže da je prava kraljica sjenovitog vrta, no prilikom sadnje je poželjno izbjegavati mjesta po kojima ćete hodati kako ne biste oštetili lišće. Također, imajte na umu da će lišće, bude li izloženo direktnom suncu, “izgorjeti”. Inače, lišće ove biljke vole jeleni i puževi, pa trebate unaprijed razmišljati i tome kako ih zaštititi. Ove sićušne, ali bujne biljke uspijevaju u organski bogatom tlu koje dobro drenira, a miješanje komposta u tlo prije nego što ih posadite daje im snažan početak. Također ih je potrebno zalijevati.

Mondo trava

Za razliku od tradicionalnih trava, ova formira guste nakupine tamnozelenih, tankih listova koji dobro rastu na mjestima bez sunca. To vam omogućuje da ju posadite ispod drveća ili u vrtovima okrenutim prema sjeveru. Riječ o zimzelenoj biljci, što znači da će vaše dvorište izgledati lijepo tijekom cijele godine. Budući da ova trava voli sjenu, posadite je na područjima gdje ima zaštitu od intenzivnog popodnevnog sunca. Također je osjetljiva na truljenje korijena, stoga ju je uz redovno zalijevanje potrebno prihraniti gnojivom sa sporim otpuštanjem u proljeće.

Korzikanska metvica

Poznata i kao puzava metvica koja izgledom podsjeća na patuljasti timijan, korzikanska metvica ima divan miris kojim odbija neke uobičajene štetočine. Osim toga, sitni cvjetovi privlače leptire i pčele, što ga čini savršenim za one koji žele pokrenuti vrt s oprašivačima. Iako se biljke iz obitelji metvice inače vrlo brzo šire, ovaj je srodnik malo drugačiji od ostalih. Mnogi se stručnjaci slažu da ju je nešto lakše kontrolirati. Iako može podnijeti direktno sunce, najbolje uspijeva u sjenovitim dvorištima, a može se uzgajati u gotovo bilo kojoj vrsti tla sve dok je dobro drenirano i vlažno. Nije baš tolerantna na sušu, ali također morate paziti da ne pretjerate s zalijevanjem jer može doći do truljenja korijena.

Puzava ivica
Ovaj otporna biljka ima divno plavo cvijeće, a voli zasjenjena ili djelomično zasjenjena mjesta, što ju čini izvrsnim pokrivačem tla ispod drveća gdje trava teško raste. Brzo raste, što znači da bi mogao “preuzeti” mjesto drugim biljkama pa se treba pobrinuti da ga se zadrži u željenim gabaritima, najlakše je uz pomoć fizičke barijere ili vrtnog rubnika. Biljka preferira dobro drenirano, vlažno tlo, ali može rasti i na alkalnim i kiselim tlima. Mora se zalijevati samo tijekom sušnih uvjeta, s lišće se orezuje u kasnu jesen ili rano proljeće kako se ne bi previše širilo.

 

The post Trava vam nikako ne uspijeva u dvorištu? Ovo su odlične alternative koje će uspjeti i u sjeni first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?