Započela Stolačka tarča: Viteške borbe u srednjovjekovnom ozračju

Započela Stolačka tarča: Viteške borbe u srednjovjekovnom ozračju

Link na izvornu vijest

Stolačka tarča prva je manifestacija takvoga tipa u Bosni i Hercegovini koja je na starom gradu Vidoškom u Stocu i ove godine okupila veliki broj domaćih i stranih posjetitelja te će u dva dana trajanja biti poprište viteških borbi i predstava.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, poželjevši posjetiteljima da uživaju u raznovrsnom programu koji uključuje viteške borbe, predstave, radionice, gastro ponudu te mnoge druge zanimljive aktivnosti.

Član organizacijskog tima i povijesne postrojbe vitezova hercega Stjepana Kosače Vlado Terkeš Feni je rekao kako iz godine u godinu raste broj posjetitelja ove manifestacije.

Tako je ovu manifestaciju, prema broju prodanih ulaznica, prošle godine posjetilo pet tisuća posjetitelja, na što su organizatori ponosni.

– Sama manifestacija, i mi kao vitezovi, jako smo se posvetili očuvanju starog grada Vidoškog, što se vidi iz priloženog. Posjetitelji mogu uživati u lijepoj prirodi i okolišu. Stolačka tarča postala je brend u regiji, ljudi su čuli za nas i s oduševljenjem pričaju o manifestaciji – rekao je Terkeš.

On je naglasio kako, pored turističke i gospodarske, ova manifestacija prvenstveno ima funkciju očuvati kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu.

Kada je riječ o programu, organizatori su današnji dan uglavnom prilagodili djeci, organiziravši predstave, razne igre, školu mačevanja, vuče konopa, radionicu bacanja sjekire i drugo.

– Za subotu organiziramo streličarski turnir, radionicu keramike i bosančice i drugo. Oba dana pripremili smo specijalnu borbu za Hercegov grad, zatim vatreni show, nastup DJ-a, sokolarstvo sokolara Hanija Girgisa koji sa svojim dresiranim pticama čini akrobacije – otkrio je Terkeš.

Napomenuo je da u ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluju viteške skupine iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, kao i brojne druge. Osim organiziranja ovog srednjovjekovnog sajma, Terkeš je rekao kako i sami sudjeluju u drugim manifestacijama koje se organiziraju izvan države.

– Naša postrojba često sudjeluje u sličnim manifestacijama, a godišnje imamo deset do petnaest gostovanja. Najčešće smo u Hrvatskoj, ali također putujemo u Rumunjsku, Srbiju… Trudimo se i radimo, a smatramo da je naš angažman vidljiv – zaključio je Terkeš.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?