Preminuo i pokopan Ivo Bradvica za čijeg je rukovođenja počeo strmoglavi pad Alumija d.d. Mostar

Preminuo i pokopan Ivo Bradvica za čijeg je rukovođenja počeo strmoglavi pad Alumija d.d. Mostar

Link na izvornu vijest

Preminuo i pokopan Ivo Bradvica za čijeg je rukovođenja počeo strmoglavi pad Alumija d.d. Mostar

Kako je objavljeno na portalu Osmrtnica.ba u krugu obitelji na groblju Sutina u Istočnom Mostaru pokopan je bivši direktor Aluminija Mostar Ivo Bradvica pok. Jerke rodom iz Veljaka, piše Hercegovački internet portal HIP.ba

Za (ne)rad za vrijeme obnašanja dužnosti generalnog direktora Aluminija bio je optužen, ali odlukom suda i oslobođen. Naime, presudom Općinskog suda u Mostaru od 15.7.2022. godine, Ivo Bradvica oslobođen je od optužbe da je počinio kazneno djelo, a predmetna presuda je postala pravomoćna, budući je potvrđena presudom Županijskog suda Mostar od 19.1.2023. godine, kojom je odbijena žalba tužiteljstva.

U optužnici koju je Županijsko tužiteljstvo HNŽ-a u Mostaru podiglo protiv Ive Bradvice zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nesavjestan rad u službi, a potvrdio Općinski sud 17. veljače, obuhvaćeno je razdoblje poslovanja iz 2011. godine.

Njemu se na teret stavlja da je odbio razmotriti dvije povoljnije ponude u vezi razgradnje Tvornice glinice Mostar zbog čega je nastala imovinska šteta, jer je zaključen ugovor s tvrtkom koja je ponudila nižu otkupnu cijenu. Pri tome je nastala šteta veća od dva milijuna maraka.

Financijska policija Federacije BiH je utvrdila da je Uprava Aluminija dan prije nego što im je isključena električna energija i obustavljena proizvodnja, bivšim direktorima isplatila 536.000 maraka po osnovu sudskih presuda. Tada, kako je utvrđeno, najviši iznos od čak 300.000 maraka isplaćen je upravo Bradvici.

Njegova plaća je u travnju 2013. iznosila čak 20.036 maraka, a tijekom godine je samo za plaće uzeo 137.196 maraka, dok mu je na ruke, u vidu otpremnine isplaćeno 161.024 maraka, navedeno je u nalazu Federalne financijske policije.

Tužiteljstvo HNŽ-a je početkom 2021. godine zaprimilo šest izvješća Financijske policije FBiH protiv više rukovodećih osoba, za kriminalne radnje u nekadašnjem gigantu. Kako se navodi, počinjeni kriminal je težak preko 205 milijuna maraka i Županijsko tužiteljstvo nastavlja istragu u drugim predmetima povezanim sa zlouporabama u mostarskom Aluminiju.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 milijuna maraka akumuliranog duga, od čega se najveći dio odnosi na potrošenu električnu energiju, a više od 900 radnika ostalo je bez posla.

Preuzeo tvrtku vrijednu 300 milijuna EUR-a i za samo dvije godine ugasio proizvodnju (bez većih promjena u cijeni Aluminija – inače burzovne robe). Zbog njega, HSP-a i njihovih upravljača u Sarajevu je učinio upitnom budućnost preko 900 radnika u Mostaru i njihovih obitelji.

Direktor Bradvica je kao član uprave 2009. godine dobio na upravljanje Aluminij bez gubitaka, potpuno moderniziranu tvornicu, sa gotovinom na računima banaka u iznosu od preko 50 mil $ i vrijednosti temeljnog kapitala oko 200 mil.Km, da bi za samo 4 godine vrijednost kapitala pala na polovicu, sa dugom od preko 30 milijuna EUR i izraubovanom tehnologijom, kao i potpuno upropaštenim međuljudskim odnosima.

Ivo Bradvica, dipl. pravnik, prije rata bio tužitelj općinskog suda u Mostaru, gdje je došao kao tridesetogodišnjak, jedino dijete Jerke Bradvice visokog dužnosnika UDB-e.

Poslije rata bio zamjenik javnog tužitelja Federacije i vrlo kratko ombudsmen za ljudska prava.

U Aluminij dolazi 2009. godine na mjesto pomoćnika direktora za pravne poslove, da bi nakon godinu dana zakulisnim igrama smjenio direktora Ivu Lasića, dipl.ing. i postao direktor.

Do 2009.godine Aluminij je u potpunosti moderniziran i trebao je biti prodan za 300 milijuna EUR, što je onemogućeno politikanstvom vlasti u Sarajevu.

Dolaskom Bradvice Aluminij vrtoglavo ide nizbrdo, pa je opravdano razmišljati je li bilo riječ o nesposobnosti ili nekim sakrivenim namjerama, piše Hercegovački internet portal HIP.ba.

Objava Preminuo i pokopan Ivo Bradvica za čijeg je rukovođenja počeo strmoglavi pad Alumija d.d. Mostar pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?