Radnika nedostaje u svim sektorima, a posebno u ugostiteljstvu i građevini

Link na izvornu vijest

Odlazak radnika iz BiH svake godine zadaje glavobolju ugostiteljima, što je posebno izraženo pred sezonu. Konobari, kuhari i šankeri trenutačno su najtraženiji. Gotovo da nema ugostiteljskog objekta koji ne traži radnike. Neki su čak prisiljeni zatvarati lokale jer konobare jednostavno ne mogu naći, piše portal Večernjeg lista BiH.

Loši uvjeti rada

– Za vikend me zatekla vijest da se jedan od mojih omiljenih kafića zatvara jer ne može pronaći konobare. Ovo je postalo nevjerojatno, radnika jednostavno više nema. Tko je znao držati mistriju ili tacnu, otišao je preko granice – priča za Vecernji.ba jedan Mostarac. Prema nekim procjenama, oko 20% konobara, kuhara i pizza-majstora ponovno će tijekom ljetne sezone na neku od okolnih primorskih destinacija, gdje ih očekuju plaće od 1200 do 2000 eura, što je mnogo više nego što mogu zaraditi u BiH. I do 100% veća plaća na crnogorskom i hrvatskom primorju glavni je razlog odlaska ugostiteljskih radnika iz BiH. U ovom trenutku BiH nedostaje 8000 radnika u sektoru ugostiteljstva, a u jeku turističke sezone taj problem postaje još izraženiji jer ugostiteljski radnici u velikom broju odlaze na sezonski rad u inozemstvo. U ovoj djelatnosti je, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, bilo zaposleno 27.315 radnika, koji u prosjeku primaju plaću u iznosu od 797 KM, što je daleko ispod prosječne plaće koja, prema posljednjim podacima u FBiH, iznosi 1335 KM. Nedostatak radne snage je u svim sektorima, ali najizraženiji u oblasti građevinarstva. U Sindikatu kažu da su osnovni razlog za to niske plaće, ali i to što se dio i dalje dobiva u kuvertama. Iz gospodarskog sektora smatraju da je nedostatak građevinara zbog odljeva radnika u zemlje EU-a. – Plaća se dobiva u kuverti, ta kuverta uglavnom bude u tom istom mjesecu – ovako je pričao jedan građevinski radnik prije tri godine, koji je dio svoje plaće dobivao u kuverti. U Sindikatu kažu da je problem i dalje isti – siva ekonomija nije iskorijenjena. – Znamo da su u građevinskom sektoru zastupljene kuverte, tim se treba baviti netko drugi – rekla je predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS-a Dragana Brabičić. Upravo zbog niskih plaća te isplate dijela plaće u kuvertama veliki broj bh. radnika nije bio kreditno sposoban, nije mogao riješiti stambeno pitanje. Sve to ih je otjeralo iz zemlje, a posljedice se uvelike osjećaju. Radnike je sve teže pronaći.

Rezultati istraživanja

Federalni zavod za zapošljavanje podsjeća na rezultate istraživanja tržišta rada 2023./2024., koje je realizirano tijekom rujna i listopada 2023. na osnovi reprezentativnog uzorka poslodavaca iz FBiH koji imaju pet i više zaposlenih s obzirom na to da je aktualna tema upisa u srednje škole i fakultete te da mnogima predstoji donošenje važne odluke o daljnjem školovanju i izboru budućeg zanimanja. Provedeno istraživanje može olakšati donošenje odluke ako se u obzir uzmu rezultati koji se odnose na podatke o traženim zanimanjima na tržištu rada u FBiH u idućem razdoblju, priopćeno je iz FZZZ-a. Od ukupno 1248 anketiranih, 781 poslodavac (63%) iskazao je potrebu za zapošljavanjem 4760 novih radnika u 2024., uglavnom zbog očekivanog povećanja obujma poslovanja. Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u 2024. iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42%), zatim trgovini (17%), građevinarstvu (13%), ugostiteljstvu (11%) itd. Najtraženija zanimanja III. i IV. stupnja SSS u 2024., prema rezultatima anketiranja, bit će: prodavač – trgovac, konobar, bravar, zavarivač, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, strojarski tehničar. Za zanimanja s fakultetskim obrazovanjem najveća potražnja, prema prognozama poslodavaca, bit će iskazana za radnicima iz IT sektora, zatim ekonomistima, magistrima farmacije te strojarskim i građevinskim inženjerima.

The post Radnika nedostaje u svim sektorima, a posebno u ugostiteljstvu i građevini first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?