EU spremna na pregovore, očekuje se da BiH ispuni uvjete

EU spremna na pregovore, očekuje se da BiH ispuni uvjete

Link na izvornu vijest

EU je pripravna u svakom trenutku otvoriti pristupne pregovore s BiH, no kada će to točno biti ovisi isključivo o bosanskohercegovačkoj strani koja mora provesti dodatne reforme i ispuniti uvjete, poručila je Valentina Superti koja će biti glavni pregovarač EU-a.
BiH je odlukom Europskog vijeća iz ožujka ove godine dobila suglasnost za otvaranje pristupnih pregovora, no nakon toga je u zemlji došlo do nove političke krize i blokada pa još nije formiran pregovarački tim niti usvojen pregovarački okvir.

Na čekanju je i niz zakona čije je usvajanje Vijeće ultimativno zatražilo, uz odluku da formalno odobri početak pregovora no bez definiranog datuma.

Ured predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto u Sarajevu je organizirao konferenciju kako bi se potvrdile obveze koje treba ispuniti.

Superti, koja obnaša dužnost ravnateljice za zapadni Balkan pri Općoj upravi Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i koja će voditi pregovore s BiH, kazala je kako je jasno da su vrata EU za BiH u cijelosti otvorena, ali je istaknula kako će se proširenje odvijati na temelju zasluga i brzine provedbe reforme kao i usvajanja pravne stečevine Unije.

Unija je za to spremna u svakom trenutku, kazala je.

Pozvala je vlasti u BiH da što prije pokažu odgovarajući napredak što će Europskom vijeću omogućiti da utvrdi pregovarački okvir i sazove međuvladinu konferenciju.

Podsjetila je kako su konkretne obveze usvajanje zakona o sudovima, o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, o zaštiti osobnih podataka kao i o kontroli granica, a uz to se mora usvojiti i državni proračun za 2024. što zbog političkih nesporazuma u zemlji još nije učinjeno.

Istaknula je i potrebu za reformama koje bi omogućile BiH uključivanje u Plan rasta za zapadni Balkan.

Borjana Krišto je kazala kako je pred njenom zemljom povijesna prilika koja se ne smije propustiti, a uvjerena je kako se postojeće blokade mogu otkloniti.

Pojasnila je kako je u tijeku uspostava pregovaračkog tima kao i izbor glavnog pregovarača u ime BiH priznajući kako “široko decentralizirani” ustroj države usporava sve procese u zemlji pa tako i približavanje članstvu u Uniji.

No, ona kaže kako vjeruje da se problemi i na tom planu mogu riješiti uz poštivanje mehanizma koordinacije pri donošenju odluka i ustavne strukture.

Istaknula je kako tijekom pregovora očekuje posebnu potporu Hrvatske, ali i drugih zemalja regije koje su ranije otvorile pregovarački proces.

Svjesna sam da nema prečica niti brzih putova, no uz zajednički rad i jačanje međusobnog povjerenja uvjerena sam kako možemo ostvariti zajedničke ciljeve, kazala je Krišto.

Vladimir Drobnjak koji je bio glavni pregovarač Hrvatske tijekom pristupnih pregovora na sarajevskom je skupu upozorio kako u EU znaju baš sve o zemlji s kojom pregovaraju, no pri tom je baš Europska komisija, kako je kazao, najbolji prijatelj zemlji s kojom se pregovara.

To je i politika i diplomacija i pravo i logistika, kazao je Drobnjak.

Pregovore s EU opisao je kao najsloženiji proces s kojim se jedna država može suočiti, a pritom pregovara cijela zemlja a ne samo njeni stručni timovi.

Uz sve to, kako je istaknuo, uspješnih pregovora nema bez nacionalnog političkog konsenzusa, a to je bio i ključ uspjeha pregovora što ih je vodila Hrvatska.

U Hrvatskoj uvijek imate prijatelja, a ako treba i savjetnika i mentora, poručio je Drobnjak političarima u BiH.

Objava EU spremna na pregovore, očekuje se da BiH ispuni uvjete pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?