<div>Džaferović " title="
Džaferović "tumačio" Čoviću kako se blokada vlasti bošnjačkih zastupnika ne može nazvati blokadom
" decoding="async" />

Džaferović “tumačio” Čoviću kako se blokada vlasti bošnjačkih zastupnika ne može nazvati blokadom

Link na izvornu vijest

Želimir Nešković (SDS) se, prije glasanja o usvajanju dnevnog reda prethodne hitne sjednice, javio za riječ i svoje vrijeme iskoristio za priču o odluci Središnjeg izbornog povjerenstva da se SDS-u uskratio izlazak na lokalne izbore koji će se održati 6. listopada ove godine. Pozvao je na hitnu sjednicu Doma naroda i Zastupničkog doma PS BiH po ovom pitanju.

Zatim se krenulo u diskusiju o prijedlogu izaslanika Kemala Ademovića (NiP) o promjenama Poslovnika Doma naroda PS BiH, prenosi Klix.

Podsjetimo, usvajanjem prijedloga bi se promijenila procedura o hitnom postupku, odnosno onemogućilo bi se uvrštavanje nacrta ili prijedloga zakona na dnevni red sjednice Doma naroda ako za to ne postoji mišljenje Ustavno-pravne komisije.

Ademović je u izlaganju na sjednici pozvao sve izaslanike da glasaju za prijedlog, a obrazložio ga je rekavši kako je to “minimum zaštite Ustava BiH”, te da se on mora uraditi kako bi se “osigurao rad Doma naroda bez blokada”.

Još je dodao kako je glavni razlog za predložene izmjene Poslovnika uvrštavanje prijedloga izmjena i dopuna Zakona o Ustavnom sudu BiH (kojeg je podnio delegat Nešković) na prethodnoj redovnoj sjednici Doma naroda BiH, održanoj početkom ožujka. Tada je Klub Bošnjaka napustio sjednicu, uz obrazloženje da je prijedlog Neškovića bio protivan Ustavu BiH.

Nakon dodatnih kritika izaslanika SDS-a za sazivanje hitne sjednice zbog izmjena Poslovnika, za riječ se javio Dragan Čović (HDZ) koji je najavio da će Klub Hrvata glasati protiv. Predsjednik HDZ-a je kritizirao Klub Bošnjaka za dvoipolmjesečnu blokadu, rekavši kako bi na spornoj sjednici svakako glasali protiv izmjena i dopuna Zakona o Ustavnom sudu, kojim bi se izbacile strane suce iz ove pravosudne institucije.

Za riječ se zatim javio Šefik Džaferović (SDA), koji je najavio glasanje Kluba Bošnjaka za Ademovićev prijedlog. On je stava da odlazak izaslanika Kluba Bošnjaka s prethodne sjednice nije blokada, već odgovor na neustavni prijedlog koji je došao od izaslanika Neškovića.

Poslije Džaferovićevog izlaganja, krenula je diskusija između njega i izaslanika Nešković i Snježane Novaković-Bursać (SNSD), gdje je Klub Bošnjaka optužen za blokade, a izaslanici iz Kluba Srba za neustavno djelovanje.

Kritike za Ademovićev potez je imao i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Nikola Špirić (SNSD). On je naveo da je odbijena inicijativa Ademovića da ovaj prijedlog potpisuje Kolegij Doma naroda, a ne samo on.

Špirić je zatim optužio Klub Bošnjaka da “uvjetuju povratak radu Doma naroda” ovim promjenama Poslovnika, te da to trebaju javno reći.

Džaferović je na to odgovorio rekavši da je Špirić bavi “zamjenama teza”. On je ponovo iskoristio priliku da obrazloži prijedlog koji se nalazi na dnevnom redu, rekavši da bi Neškovićev prijedlog “svakako bio oboren na Ustavnom sudu” i da “ne bi prošao u Zastupničkom domu PS BiH”, ali da je ovaj prijedlog potreban za buduće nesmetano djelovanje Doma naroda PS BiH.

Nakon još nekoliko izlaganja gdje su se ponavljali isti ili slični argumenti, izaslanici su glasali. Prijedlog Kemala Ademovića je odbijen s devet glasova protiv.

Protiv su glasali svi članovi Kluba Srba i četiri člana Kluba Hrvata. Za su glasali delegati Kluba Bošnjaka, a suzdržan je bio Zlatko Miletić (ZNG) iz Kluba Hrvata.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?