Hoće li umirovljenici u FBIH na ulice?

Hoće li umirovljenici u FBIH na ulice?

Link na izvornu vijest

Umirovljenici iz Federacije BiH izrazili su nezadovoljstvo ukupnim porastom mirovina, koje su se prvo akontativno uskladile za pet posto, a zatim je Upravni odbor MIO donio odluku da travanjske mirovine budu povećane za dodatnih 1,55 posto. Savez udruga umirovljenika u FBiH nije zadovoljan ovim povećanjima te su najavili izlazak na ulice ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

Umirovljenici zahtijevaju izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju te isplatu jednokratne pomoći.

Glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Tomislav Kvesić u izjavi za RTV Herceg-Bosne ističe da je Zavod samo servis u cijelom procesu te da će provesti odluke koje donese Vlada FBiH i resorno ministarstvo.

Ministar Adnan Delić iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike kazao je za RTV HB kako analiziraju zahtjeve umirovljenika, ali i svoje financijske mogućnosti. Dodao je da trenutni zakon, u slučaju proračunskog deficita, ne predviđa izvanredno usklađivanje mirovina, no nada se da će izmjenama i dopunama zakona omogućiti Vladi takvu mogućnost.

Prosječna plaća u Federaciji BiH gotovo je dva puta viša od prosječne mirovine, što je dodatni razlog zbog kojeg su umirovljenici najavili prosvjede u rujnu, ukoliko ne dođe do značajnijeg povećanja mirovina. Ministar Delić podržao je zahtjev Saveza za osnivanjem vijeća umirovljenika u Federaciji BiH kao službenog tijela za zagovaranje prava pred vlastima.

Ministarstvo rada i socijalne politike navelo je da su povećali proračunska sredstva za Savez umirovljenika te za brojne druge aktivnosti, uključujući financiranje banjskih liječenja.

U ovoj godini isplatili su i po 300 maraka jednokratne pomoći za umirovljenike s najnižim mirovinama. Vjeruju da će uspjeti pronaći rješenje za bolji status umirovljenika bez narušavanja proračunske stabilnosti Federacije BiH.

Post Hoće li umirovljenici u FBIH na ulice? je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?