Microsoft ulaže tri milijarde evra u Švedsku

Microsoft ulaže tri milijarde evra u Švedsku

Link na izvornu vijest

REDMOND – Američki tehnološki div Microsoft izvijestio je da će uložiti 33,7 milijardi švedskih kruna (2,9 milijardi evra) u proširenje infrastrukture za poslovanje u oblaku i umjetnu inteligenciju u Švedskoj.

Microsoft ulaže tri milijarde evra u Švedsku

FOTO: Pixabay

Popularnost generativne umjetne inteligencije (AI) potaknula je potražnju za uslugama u oblaku pa tehnološki divovi poput Microsofta i Amazon Web Servicesa (AWS) najavljuju milijarde dolara ulaganja u gradnju podatkovnih centara u Europi.

U novembru Microsoft je najavio ulaganja u podatkovne centre u Velikoj Britaniji, a u februaru skicirali su planove i za Njemačku i Španiju.

„To nije sve, ali vjerojatno više o planovima na jesen”, rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith.

Kompanija će u podatkovne centre u švedskim gradovima Sandvikenu, Gavelu i Staffanstorpu ugraditi 20.000 najnaprednijih grafičkih procesorskih jedinica, koje planira nabaviti od Nvidije, a možda naknadno i od AMD-a.

U konačnici mogli bismo ugrađivati i svoje čipove, rekao je šef Microsofta.

Američka kompanija želi potaknuti usvajanje umjetne inteligencije u nordijskim zemljama. Za Švedsku pripremaju edukacijske programe u organizacijama, školama, na sveučilištima i u drugim javnim institucijama i dijelovima društva koje planiraju provoditi u iduće tri godine.

Napominju da ulažu i u obnovljive izvore energije i da su u Švedskoj osigurali gotovo 1000 megavata ‘zelene’ struje.

“AI je tehnološka transformacija koju treba promatrati kao multiplikator ili katalizator… To je dio strategije za budućnost u kojoj bismo, nakon uspješne borbe s inflacijom, trebali ući u novu fazu, fazu ulaganja”, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson.SEEbiz

Чланак Microsoft ulaže tri milijarde evra u Švedsku се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?