Prvo proračun pa onda novac iz EU

Prvo proračun pa onda novac iz EU

Link na izvornu vijest

Nakon foruma kojim su kopredsjedavali Krišto i europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, predsjedateljica Vijeća ministara BiH istaknula je da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom na neki način i ograničena i tiče se ispunjavanja i preostalih obaveza koje smo dužni ispuniti.

Dodala je da su bh. institucije u ispunjavanju tih reformi imale na dnevnom redu i Izborni zakon BiH, Zakon o sudu BiH i mnoge druge zakone ali su došli u jednu situaciju koja je izazvana od strane OHR-a nametanjem Izbornog zakona BiH koji je na neki način doveo u pitanje funkcioniranje parlamentarne većine na nivou BiH i donošenje odluka kroz institucije.

– Želim reći kako je naše opredjeljenje da svi zajedno moramo naći način da izađemo iz ove situacije i nastavimo provoditi preostale reforme, te da ne smijemo dozvoliti da dođe do zastoja – istakla je Krišto.

Navela je da moraju jasno pokazati da su spremni da se međusobno uvažavaju i da kroz uvažavanje ustavne strukture i ustavnih nadležnosti koordinacijskog mehanizma da donose odluke koje je EU stavila pred njih.

Krišto je naglasila da je razgovarano i o implementaciji Plana EU za zapadni Balkan i da su od Europske komisije dobili prijedlog sredstava za Bosnu i Hercegovinu u iznosu 1,8 milijardi eura, te da je potrebno ispuniti pretpostavke kako bismo implementirali prvu tranšu već u ovom mjesecu.

Pojasnila je da je za to nužno donošenje Zakona o proračunu institucija BiH i da u što skorijem roku treba sačiniti prijedlog zakona i dostaviti ga Vijeću ministara kako bi ga uputili Predsjedništvu BiH.

Krišto je izrazila zadovoljstvo što su na današnjem sastanku imali konstruktivan i otvoren razgovor uz napominjanje da su svjesni da postoje određeni izazovi ali da uz izgradnju povjerenja, međusobnog dijaloga i kroz donošenje odluka u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine možemo i trebamo se kretati naprijed.

– Još jednom želim reći da ću i dalje biti otvorena i da ću biti poveznica između institucija i svih nivoa vlasti kako bi učinili sve da tamo gdje postoji određeni problem nudimo rješenja a ne da pravimo još veći problem – poručila je Krišto.

Na forumu su sudjelovali zamjenici predsjedateljice Vijeća ministara BiH, članovi Kolegija i predsjedavajući klubova zastupnika i izaslanika u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, premijeri entiteta te deset kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?