Preporuka! Obavite zaštitu vinove loze nakon cvatnje

Završetkom cvatnje, i formiranjem bobica, vinovu lozu od uzročnika bolesti, moramo štititi pripravcima sistemičnog djelovanja jer samo oni pružaju djelotvornu zaštitu posebno u onim vinogradima u kojima nije adekvatno i na vrijeme obavljena pljevidba.

U većini vinograda na području Hercegovine, vinova loza je završila s cvatnjom te ulazi u fazu porasta bobica i formiranje grozda. Nakon završetka cvatnje natavlja se redovita zaštita vinove loze. To je posebno bitno u ovoj fazi razvoja bobice koja je jako osjetljiva na plamenjaču ali i pepelnicu. Nažalost i u ovoj godini, u pojedinim vinogradima, već su zabilježene štete od plamenjače i na listu i na bobici.

Saznaj više…

Plamenjača i pepelnica – najopasnije bolesti vinove loze

Nakon završetka cvatnje vinovu lozu moramo štititi od plamenjače, pepelnice i sive plijesni (truleži), tri najznačajnije bolesti vinove loze.

Završetak cvatnje je vrlo kritična faza u zaštiti vinove loze jer su mlade bobice vrlo osjetljive na pepelnicu, ali i plamenjaču. Osim toga, za zaštitu vinove loze u ovoj fazi razvoja mora se koristiti i neki od pripravaka za suzbijanje truleži. Završetak cvatnje, odnosno vrijeme do zatvaranja grozda, je vrlo kritičan period kada zbog ostataka cvjetova koji ostaju unutar grozda dolazi do razvoja sive plijesni.

Što se tiče druge dvije bolesti, plamenjače i pepelnice, i one u ovom periodu znaju pričiniti velike štete, posebno plamenjača ako potraje dulji kišni period kakav je zabilježen prošle godine kada je u mnogim vinogradima plamenjača početkom lipnja mjeseca pričinila velike štete na cvijetu i mladim bobicama vinove loze. To je bilo posebno izraženo kod proizvođača koji su koristili kontaktne pripravke  te onih koji nisu na vrijeme obavili zaštitu.

Velika ponuda STIHL perača u Sjemenarni, ovlaštenom STIHL trgovcu.

Nakon cvatnje koristiti pripravke sistemičnog djelovanja

Pravilo je da se zaštita vinove loze nakon cvatnje obavlja pripravcima sistemičnog djelovanja koji moraju štititi vinovu lozu do zatvaranja grozda. U tretmanima vinove loze nakon cvatnje dobro je koristiti pripravke koji imaju i usputno djelovanje na trulež.

Za zaštitu vinove loze od plamenjače nakon cvatnje koriste se pripravci kao što su : Armetil 25RebootOrvego, Orondis ultra i dr., a protiv pepelnice : CollisVivando, Revyona i dr.

Svakako, uz primjenu kemijskih pripravaka protiv uzročnika biljnih bolesti, potrebno je koristiti i pripravke na osnovi aminokiselina (Sinergon plus), koji pomaže vinovoj lozi u bržem oporavku nakon stresnih situacija.

Puno više informacija o zaštiti vinove loze nakon cvatnje i izboru pripravaka za zaštitu doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

Poljoprivredna TV

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?