Hercegovačke svadbene salone poskupljenja nisu zaobišla: I svadbena veselja prazne novčanike

Hercegovačke svadbene salone poskupljenja nisu zaobišla: I svadbena veselja prazne novčanike

Link na izvornu vijest

Silna poskupljenja u gotovo svakom segmentu života nisu zaobišla ni svadbena slavlja, čija je sezona uveliko počela. Iako se u Hercegovini tzv. svadbena stolica, uglavnom, kreće između 55 i 60 KM, riječ je o cijenama koje su važile prije godinu i više, kada su se sklapali ugovori s budućim mladencima.

Broj gostiju
– Poznato je da se u Hercegovini vjenčanja zakazuju, odnosno zakupljuju svadbeni saloni, godinu i više unaprijed i ugovor se sklapa po važećim cijenama. Naravno, sve zavisi i od broja gostiju, cijena rijetko ide preko 65 KM, ali za narednu sezonu, kako sada stvari stoje, bit će povećanje za nekih pet maraka – rekao je Goran Marijanović, vlasnik popularnih svadbenih salona na području Mostara, za Avaz.

Slično je kazao i Stjepan Primorac, predsjednik Udruge vlasnika svadbenih salona Zapadnohercegovačke županije i direktor ljubuškog hotela „Bigeste“, podsjetivši na to da je cijena „po stolici“ prije dvije godine porasla za pet KM.

– Poštuje se cijena koja je važila na dan potpisivanja ugovora. Naravno da ima i onih koji mladence dovedu pred svršen čin, kada im se mjesec prije svadbe isturi nova cijena, kao što je činjenica da u većim, luksuznijim hotelima cijena stolice ide i do 100 KM – pojasnio nam je Primorac.

Međutim, u ukupnom zbiru, „stolica“ s pićem i hranom je samo jedna stavka.

Tako mladenci značajnu svotu novca moraju dati za vjenčanicu i odijela, a taj iznos uveliko prelazi 2.000 KM.

Kako smo provjerili u nekoliko salona za iznajmljivanje vjenčanica i svečanih haljina, mlade, najčešće, plaćaju 1.500 KM za vjenčanicu. Muška odijela se mogu pronaći i za 300 KM, međutim, kada se uračunaju cijene košulje, kravate, leptir-mašne, onda je taj iznos veći od 500 KM. U to treba uračunati i cipele za oboje, torbe i druge asesoare, a budući da vjenčanje podrazumijeva vjenčano prstenje, ta stavka košta oko 700 KM.

Slatki sto
Cijene naviše korigirali su i slastičari, pa svadbena torta za, naprimjer, 250 svatova, kako smo provjerili, košta između 600 i 700 KM. Brojni mladenci žele i tzv. slatki sto, uslijed čega se cifra za torte i kolače značajno penje.

Glazba, fotografi, dekoracije
Ni muzika nije jeftina. Prosječan bend traži minimalno 1.500 KM, a ako su pjevači imalo poznati, taj iznos prelazi i 5.000 KM. Također, usluge fotografa minimalno koštaju 1.500 KM, a dekoracije stolova, vjenčanog buketa i slično prelaze iznos od 1.000 KM, piše Avaz.

The post Hercegovačke svadbene salone poskupljenja nisu zaobišla: I svadbena veselja prazne novčanike first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?