Provala u Crkvu na Bijelom brijegu je čin najvećeg svetogrđa

Provala u Crkvu na Bijelom brijegu je čin najvećeg svetogrđa

Link na izvornu vijest

Nakon jutrošnje pljačke, teške devastacije i obeščašćenja Crkve sv. Tome Apostola u mostarskomu naselju Bijeli brijeg, po policijskomu su očevidu crkvene prostorije obišli predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i ministar unutarnjih poslova Marijo Marić.

Župnika don Damira Pažina i đakona don Nikolu Cvitanovića oko 4:20 probudila je buka iz crkvenoga prostora, a samo je njihova pribrana i hrabra reakcija spriječila provalnike u nakani otuđenja mnoštva skupocjenih, u osjećajima vjernika neprocjenjivih misnih predmeta, poput oltarskih i kaleža iz Svetohraništa.

– Bila su najmanje dvojica, vičući sam zaprijetio policijom pa su pobjegli, odbacivši torbu i kantu u koje su natrpali crkvene predmete. Šok nas je tek dočekao u samoj crkvi gdje je sve bilo razbacano, porušeni i polomljeni kipovi sv. Ante i sv. Tome, a oltar i Svetohranište oskrnavljeni. Najteže me je, kao vjernika, župnika i čovjeka pogodilo kada sam vidio razbacane svete hostije. To je najteži čin svetogrđa i sve ćemo mi ovo dovesti u red, ali trebat će vremena da zacijele one oku nevidljive rane – kazao je župnik don Damir, duboko potresen onim što je doživio.

Provalnici su pobjegli automobilom u smjeru Ulice blajburških žrtava, s otprilike 800 KM milodara koju je katolička mladež prikupljala za izgradnju župne crkve. Policija je na mjestu zločina izuzela ključne materijalne dokaze, a ministar Marić naglasio kako su u tijeku opsežne istražne radnje, iskazavši uvjerenje kako će snage reda i mira brzo pronaći počinitelje.

– Ovo je jedno od onih nedjela koje posebno potresu kako lokalnu zajednicu, u ovomu slučaju župljane župe sv. Tome i njihova mjesnog župnika, tako i cijeli grad odnosno svaku normalnu osobu koja će ovo doživjeti kao napad na najintimnije osjećaje Crkve i vjerničke zajednice. Ovo nije samo pljačka, ovo je čin iznimnoga svetogrđa i tako ga i trebamo promatrati, a od naših policijskih službenika očekujem brzo privođenje počinitelja pravdi – kazala je ovom prigodom predsjednica Vlade Marija Buhač, obećavši don Damiru potporu u sanaciji nastale štete.

Objava Provala u Crkvu na Bijelom brijegu je čin najvećeg svetogrđa pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?