Teška vremena za njemačku vladajuću koaliciju

Teška vremena za njemačku vladajuću koaliciju

Link na izvornu vijest

Svoje tradicionalne birače, radničku klasu, je stranka očigledno izgubila u korist AfD-a, piše Deutsche Welle. SPD je osvojio samo 12 posto, a AfD čak 34 posto glasova.

Kadrovskih promjena u stranci ipak neće biti. Iako nije pretjerano popularan među članstvom, za Olafa Scholza trenutno nema realne alternative, a i dvoje vladajućih, Lars Klingbeil i Saskia Esken, čvrsto se drže svojih pozicija.

85 posto glasača u anketi koju je nakon izbora proveo ARD se slaže s izjavom da Olaf Scholz treba jasnije određivati smjer vladi. 77 posto se slaže da SPD puno obećava, ali malo toga stiže do građana.

Glasači SPD-a očekuju stabilne mirovine, pristupačne stanarine i investicije u infrastrukturu.

Sa Zelenima kao koalicijskim partnerom, SPD se suočava sa strankom, koja se također mora sabrati nakon katastrofalnog rezultata na europskim izborima. Zeleni su u krizi identiteta. U njihovoj stranačkoj središnjici atmosfera nakon izbora je slična kao u centrali SPD-a u Willy-Brandt-Hausu. Razloga za slavlje nema. Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i ministar privrede Robert Habeck nisu ni došli, možda su željeli izbjeći da im se pripiše loš rezultat, koji se u prognozama u tom trenutku nazirao.

Da će Zeleni imati lošiji rezultat u odnosu na prošle Europske izbore – to su svi u stranci očekivali. Ali da će tako podbaciti… To nitko nije očekivao.

Zeleni kažu kako podrška, koju imaju u svojoj biračkoj bazi, postaje jača. Ali, izvan te baze trenutno teško mogu zadobiti podršku. Zaštita klime koja je elementarna tema Zelenih i koja je bila najvažnija tema na izborima 2019. godine, ovog puta nije bila u fokusu. Mnogi ispitanici su u anketama rekli da im je važnije osiguranje mira. Zeleni se sada moraju zapitati zašto, kao samoproglašena mirovna, odnosno pacifistička stranka, od toga nisu imali koristi.

Olakšanje u suparničkom taboru

Dok kod dvije veće koalicijske stranke, SPD-a i Zelenih, vlada muk, FDP je slavio kada su se na ekranima u Genscher-Hausu pojavili prvi brojevi i pokazali da je FDP osvojio 5 posto glasova. Na prvi pogled, liberali su lošije prošli i ispod su rezultata s prošlih europskih izbora od 5,4 posto. Ali očigledno su u FDP-u mogli odahnuti, jer nisu prošli lošije. U anketama tijekom predizborne kampanje FDP je dugo bio ispod 4 posto. Tradicionalno, njemački birači na europskim izborima često kažnjavaju vladajuće stranke.

FDP svoj rezultat pripisuje fokusu na ekonomiju tijekom predizborne kampanje. FDP smatra da bi, koalicija u proračunu trebala postaviti odgovarajuće prioritete. Inzistira da se ta prekretnica postigne bez povećanja poreza i uz pridržavanje proračunskih ograničenja.

Nakon, kako liberali to vide, „značajnog uspjeha na europskim izborima”, FDP u koaliciji sigurno neće biti tiši. Izborni rezultat bi mogao dodatno pojačati sukobe u njemačkoj vladi.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?