Novinaru CAPITAL-a nagrada za izvještavanje o crnom tržištu duvana

Novinaru CAPITAL-a nagrada za izvještavanje o crnom tržištu duvana

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Novinar CAPITAL-a Dejan Tovilović osvojio je drugu nagradu na konkursu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i  Udruženja ekonomista RS SWOT za izvještavanje o crnom tržištu duvana u sklopu kampanje „Stop švercu“.

Novinaru CAPITAL-a nagrada za izvještavanje o crnom tržištu duvana

FOTO: SWOT RS

On je nagrađen za tekst „Ilegalna fabrika cigareta“ koji ukazuje na dostupnost opreme za ilegalnu proizvodnju duvana koja se veoma lako može naći na svakom koraku.

Prvu nagradu osvojila je Svjetlana Šurlan, novinar „Bloomberg Adrije“, dok su drugom nagradom nagrađeni i Dino Bezdrob novinar portala „Klix“, Kristina Sekerez sa ATV-a te Enisa Aletić sa „Nove TV“.

Njima su nagrade uručene na prijemu u Banjaluci odakle je poručeno da su mediji važna karika u lancu borbe protiv šverca duvana te da su rezultati iz godine u godinu sve vidljiviji.

Načelnik odjeljenja za komunikacije u UIO BiH Ratko Kovačević je kazao da u prilog tome govori i podatak da je prošle godine izdato 57 odsto više akciznih markica nego 2020. godine.

U prethodnih nekoliko godina je oduzeto 12,5 miliona KM duvana kao i nekoliko mašina za pakovanje.

Prije kampanje vrijednost oduzetog duvana i cigareta bila je ispod šest miliona maraka. To su podaci koji govore da idemo u jednom dobrom pravcu. Mediji su propoznali da je ovo vrlo važna stvar“, rekao je Kovačević.

 

On smatra da je za pozitivne pokazatelje zaslužna i akcizna politika, gdje u zadnjih nekoliko godina nije bilo rasta akciza, a samim tim i cijene cigareta.

Pojedini lanci šverca su presječeni što je prouzrokovalo manjak cigareta na crnom tržištu i rast cijena koja se približila cijeni legalnih cigareta pa su se građani odlučili da kupuju cigarete kojima je poznat porijeklo i sadržaj“, zaključio je Kovačević.

BiH ove godine očekuje oko milijardu maraka prihoda od akciza na duvan iz kojih će se finansirati svi nivoi vlasti u zemlji.

CAPITAL

Чланак Novinaru CAPITAL-a nagrada za izvještavanje o crnom tržištu duvana се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?