SVEČANO OBILJEŽAVANJE 32. GODIŠNJICE POSTROJBE HVO-A “ANTE BRUNO BUŠIĆ”

SVEČANO OBILJEŽAVANJE 32. GODIŠNJICE POSTROJBE HVO-A “ANTE BRUNO BUŠIĆ”

Link na izvornu vijest

Udruga pripadnika postrojbe Hrvatskoga vijeća obrane “Ante Bruno Bušić” 13. lipnja u Posuškom Gracu organizira svečano obilježavanje 32. godišnjice osnivanja Prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”.

Za 32. godišnjicu na blagdan svetog Ante u Posuškom Gracu program će početi svetom misom u 16 sati za poginule pripadnike Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”, koju će predvoditi fra Tomislav Crnogorac. U 17 sati je svečani mimohod do spomenika poginulim pripadnicima te polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Potom slijede prigodna obraćanja, nakon čega će biti upriličen domjenak i druženje.

Povijest ove postrojbe počinje početkom ožujka 1992. u Posuškom Gracu, gdje je, po zapovijedi generala Ante Zorislava Rose od 7. ožujka 1992., utemeljena prva profesionalna postrojba u Hrvatskoj zajednici Herceg Bosni. Na svakom bojištu, u svakoj operaciji, pokazali su što može volja, što može domoljublje i što može odlučnost hrvatskog vojnika u obrani i oslobađanju svake stope hrvatskih prostora. Ova postrojba odmah po osnutku krenula je na livanjsko ratište. Dana 13. lipnja prije 27 godina preorganizirala se i nastala je Pukovnija “Ante Bruno Bušić”. Pukovnija je djelovala na ratištima Livna, Mostara, Stoca, Uskoplja, Rame, Žepča, Bugojna, Travnika, Kupresa, Blagaja… Krajem 1993. Pukovnija se sa zapovjedništvom seli u Mostar, a potom i u Čapljinu. Do kraja reorganizacije postaje Prva gardijska motorizirana brigada. Činili su je bojnici iz 46 općina iz Hrvatske i BiH te deset europskih i američkih država. Poginulo je 106 pripadnika ove postrojbe, a više od 500 ih je ranjeno. 

Objava SVEČANO OBILJEŽAVANJE 32. GODIŠNJICE POSTROJBE HVO-A “ANTE BRUNO BUŠIĆ” pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?