Što i kako nakon tuče vinograda?

Obzirom da je tijekom jučerašnjeg dana vinograde na pojedinim lokalitetima Hercegovine poharala tuča, a pojedini vinogradi ostali su, ne samo bez grožđa nego i bez lišća i mladica, mnogi vinogradari opravdano postavljaju pitanje: “Što i kako dalje?”.

Bez obzira koliko se teško i bespomoćno osjećali nakon tuče, imajte na umu da vas vaši vinogradi sada trebaju više nego ikada, kako bi se i oni sami uspjeli oporaviti od teškog nevremena i izvući ovu godinu. I ne samo ovu jer ono što napravite za njih sada, imat će utjecaja na zdravlje i rodnost u godinama koje dolaze.

Vinograde nakon tuče treba što prije sanirati i zaštititi.

Ukloniti polomljene mladice

Ukoliko je vinova loza stradala od tuče u kasnijoj fazi razvoja, kad su mladice već dugačke ili uložene u žicu; ne poduzimamo nikakve mjere rezidbe jer ionako grožđe iz zaperka ili iz suočice ne bi više dozorilo. U takvim slučajevima obavljamo samo pojačanu zaštitu od bolesti i ako je vinova loza izgubila mnogo lišća, nastojimo sačuvati što više novog lišća iz zaperaka! Polomljene mladice uklanjamo, a nakon toga obavljamo zaštitu.

Tuča osim izravnih šteta na bobicama i peteljkovini grožđa smanjuje i aktivnu lisnu površinu, oštećujći mladice. Ako su jače oštećene još zelene mladice tada se djelomice zaustavi ili potpuno prekine normalno kolanje vode s hranjivima i asimilata. Stoga se kod tuče s procjenom štete već od 50 posto zaustavlja rast i razvoj preostalog grožđa u trajanju od tri tjedna i više dana, a pri tuči slabijeg intenziteta taj je razvoj poremećen do 14 dana.
Nakon tuče jako oštećeno trsje nastoji iz spavajućih pupova i zaperaka obnoviti lisnu površinu. Ta ”obnova” ima prednost pred razvojem grožđa, pa je zadaća vinogradara nakon tuče pospješiti rast nove asimilacijske površine kako bi zaostajanje preostalog uroda bilo što manje.

Obavezna zaštita nakon tuče

Staro je vjerovanje da je nakon tuče najbolja primjena čistih bakrenih fungicida, ali novija iskustva izbjegavaju ovu praksu. Jače doze bakrenih fungicida ”šokantno” djeluju na vinovu lozu, a bakrene fungicide u pravilu ne miješamo s folijarnim ”energetskim” pripravcima koji vrlo brzo nadomještaju potrebnu hranu.

Poželjno je nekoliko dana nakon tuče vinovoj lozi prskanjem dodati tzv. fiziološke biostimulatore s istaknutim sadržajem aminokiselina, huminskih kiselina i vitamina kao što je primjerice Sinergon 3000 ili Sinergon plus. Od kemijskih pripravaka koji se koriste nakon tuče, za suzbijanje plamenjače, preporuka je koristiti one koji u sebi sadrže folpet. Jedan od bitnih čimbenika pri izboru fungicida za tretiranje vinograda nakon tuče je broj dana koji je prešao od posljednje zaštite nasada od najopasnijih fizioloških bolesti (plamenjače i pepelnice). Ako je od posljednje redovne zaštite proteklo desetak ili više dana a nasad je oštetila tuča, tada pri izboru fungicida protiv peronospore treba koristiti kombinirane pripravke (kontaktna i sistemična djelatna tvar).

Ako je od posljednje redovite zaštite protiv plamenjače proteklo tjedan ili manje dana, tada je nakon tuče za zacjeljivanje rana moguće koristiti neke površinske ili kontaktne pripravke. Osim toga bitno je u zaštiti vinograda nakon tuče dodati i neki od pripravaka protiv truleži.
Za zaštitu vinove loze nakon tuče može se koristiti kombinacija pripravaka npr. Ortofin + Signum /Switch uz dodatak biostimulatora Sinergon plus. Naravno mogu se koristiti i drugi organski pripravci koji imaju dozvolu u vinovoj lozi.

Puno više informacija o zaštiti vinove loze nakon tuče, pravilnom izboru pripravaka doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj telefona 063/700-700.

NOVO – FRIEND PRO premium suha hrana za pse! Dostupno u Sjemenarna agrocentrima i u svim bolje opskrbljenim trgovinama u BiH.

 

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?