Adidas istražuje veliku aferu u Kini

Adidas istražuje veliku aferu u Kini

Link na izvornu vijest

PEKING – Njemački proizvođač sportske opreme Adidas istražuje veliku aferu navodne korupcije u Kini koju lokalni zaposleni grupe procjenjuju na nekoliko miliona evra, objavio je “Fajnenšel tajms” (FT).

Adidas istražuje veliku aferu u Kini

FOTO: Pixabay

Prema poslovnom dnevniku, pismo koje su navodno napisali “zaposleni Adidasa u Kini” poimence optužuje nekoliko kineskih radnika, uključujući izvršnog direktora u odsjeku marketinškog budžeta kompanije.

U dokumentu koji je ovaj mjesec kružio Kinom na društvenoj mreži Xiaohongshu, ekvivalentu Instagrama, ovaj budžet iznosi 250 miliona evra godišnje.

Pismo u nedjelju više nije vidljivo na platformi, ali se navodna kopija, čiju autentičnost AFP nije uspio da provjeri, koristi na nekoliko naloga.

Dokument koji citira FT optužuje osoblje Adidasa za primanje mita od pružalaca usluga koje je ovlastila njemačka grupa.

Šef Adidasa u Kini optužen je da je primio “milione u gotovini od dobavljača, kao i imovinu uključujući nekretnine”.

Prema FT-u, Adidas je 7. juna primio pismo u kojem se svjetska marka s tri pruge upozorava na “moguće prekršaje” u Kini.

Grupa nije bila odmah dostupna za komentar.

Adidas, koji je u Kini debitovao 1997, nekad je imao više od 10.000 trgovina, navode lokalni mediji.

No poslednjih godina grupa se suočila s porastom lokalnih robnih marki, uključujući Antu i Li Ning.

Prodaja Adidasa u zemlji ipak je porasla u prvom kvartalu za gotovo osam posto na godišnjem nivou, pokazali su rezultati objavljeni u aprilu.

B92

Чланак Adidas istražuje veliku aferu u Kini се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?