Google Street View stiže u Ljubuški

Google Street View stiže u Ljubuški

Link na izvornu vijest

Google Street View stigao je u Bosnu i Hercegovinu u kojoj snimaju pet mjeseci, od četvrtog do devetog mjeseca.Ljubuški se nalazi na popisu odabranih mjesta koje će snimati svojim vozilom. Pogled na njihovu stranicu zasad ne otkriva više detalja, osim fotografije vozila s kamerom na krovu koje koriste prilikom snimanja i popisa mjesta koje će posjetiti.

Koristeći legendarne Google Street View automobile, koji imaju kamere postavljene na krovove, Google redovito prikuplja milijune slika ulica širom svijeta kako bi korisnicima pružio prikaz lokacija od 360 stupnjeva.

Kako se cijeli postupak obavlja pojasnili su sami;

1. KORAK

Prikupljanje slika

Prvo se moramo voziti uokolo i fotografirati lokacije koje ćemo pokazati u Street Viewu. U obzir uzimamo brojne čimbenike, uključujući vrijeme i gustoću naseljenosti različitih područja, da bismo utvrdili kada i gdje možemo dobiti najbolje slike.

2. KORAK

Poravnanje slika

Kako bismo svaku sliku pridružili odgovarajućoj geografskoj lokaciji na karti, kombiniramo signale sa senzora na automobilu koji mjere GPS, brzinu i smjer. To nam pomaže rekonstruirati točnu rutu automobila, pa čak i nagnuti i poravnati slike po potrebi.

3. KORAK

Pretvaranje fotografija u fotografije od 360 stupnjeva

Da bi se u fotografijama od 360 stupnjeva izbjegle praznine, fotoaparati su postavljeni jedan pored drugog i snimaju slike koje se malo preklapaju, a mi zatim spajamo te fotografije u jednu sliku od 360 stupnjeva. Zatim primjenjujemo posebne algoritme za obradu slike da ublažimo “šavove” i stvorimo gladak prijelaz.

4. KORAK

Prikazivanje prave slike

Brzina kojom se tri lasera na automobilu odbijaju od površine odaje nam udaljenost zgrada ili objekata i omogućuje nam konstruiranje trodimenzionalnih modela. Kada se pomaknete na područje u daljini, taj trodimenzionalni model utvrđuje najbolju panoramu za prikaz te lokacije.

Slike na Street Viewu prikazuju samo ono što su njihovi fotoaparati uspjeli snimiti na dan kad su prošli pokraj određene lokacije. Nakon toga potrebno je nekoliko mjeseci za njihovu obradu.

Radio Ljubuški

Objava Google Street View stiže u Ljubuški pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?