Petrović o kolapsu elektrosistema, na potezu NOS

Petrović o kolapsu elektrosistema, na potezu NOS

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Nezavisni operateri sistema tri države koje su ostale bez električne energije dobili su nalog da sistem vrate u najskorijem roku, potvrdio je za portal CAPITAL direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Petrović o kolapsu elektrosistema, na potezu NOS

FOTO: Pixabay

“Snabdijevanje će biti uspostavljeno uskoro, a svi operateri dobili su instrukcije od kojih zavisi brzina normalizacije snabdijevanja. Svi proizvodni kapaciteti Republike Srpske stoje na raspolaganju”, rekao je Petrović, ali ni on nije mogao da precizira šta je dovelo do ovog kolapsa.

Podsjećamo, cijela BiH, Crna Gora i trećina Hrvatske ostali su danas bez električne energije, a iako još nema zvaničnih informacija, u javnosti se spominje da nema zaliha električne energije zbog lošeg raspoređivanja, kao i da je do iskakanja sistema došlo usljed ekstremne temperature, skupa sa izrazito visokom potrošnjom i nespremnošću na ovaj scenario u junu.

Prema informacijama portala Istraga.ba, do pada elektroenergetskog sistema došlo je do disbalansa u prenosnoj mreži Elektroprenosa BiH.

Nezavisni operator sistema NOS, prema navodima, nije dobro predvidio potrebnu količinu energije tako da se pojavio manjak koji je izazvao kolaps u prenosnoj mreži.

Kao posljedica toga – oba bloka Termoelektrane Tuzla su iskočila i ugašena su, a ne mogu se pokrenuti bez nove energije.

CAPITAL: A. Pisarević

Чланак Petrović o kolapsu elektrosistema, na potezu NOS се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?