Barselona zabranjuje izdavanje stanova turistima

Barselona zabranjuje izdavanje stanova turistima

Link na izvornu vijest

BARSELONA  – Vlasti u Barseloni, jednom od najposjećenijih gradova u Evropi, saopštile su da žele da zabrane iznajmljivanje stanova turistima do 2029. godine da bi se ublažio nedostatak stambenog prostora u drugom po veličini gradu u Španiji.

Barselona zabranjuje izdavanje stanova turistima

FOTO: Pixabay

Važeće dozvole za kratkoročno izdavanje 10.101 stana putem platformi kao što su “Er-bi-en-bi” i “Houmvej” neće biti obnovljene kada isteknu u novembru 2028. godine, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Haume Kolboni.

On je istakao da grad ne može da dozvoli da se toliki broj stanova koristi za turističku djelatnost u vrijeme otežanog pristupa stanovanju i kada očigledno postoje negativni efekti turističke preopterećenosti.

To znači da će od 2029. godine turistički stanovi u današnjem smislu nestati iz grada Barselone“, napomenuo je gradonačelnik.

Gradovi poput Berlina, Pariza i Barselone navode da veb-sajtovi za izdavanje stanova turistima onemogućavaju mještanima da pronađu dugoročni smještaj. Druga posljedica je rast cijena na tržištu nekretnina, prenio je AFP.

Kolboni je rekao da je bum kratkoročnih iznajmljivanja u Barseloni doprinio da kirije porastu za 68 odsto, a troškovi kupovine kuće za 38 odsto.

Nekoliko lokalnih udruženja pozvalo je na demonstracije 6. jula pod parolom: “Dosta! Zaustavimo turizam!”.

Srna

Чланак Barselona zabranjuje izdavanje stanova turistima се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?