Cijena kruha 1,65 KM, brašna 5,50, a ulja 2,45 KM

Cijena kruha 1,65 KM, brašna 5,50, a ulja 2,45 KM

Link na izvornu vijest

Kroz uspješno provedena dva kruga akcije kupcima je omogućena ušteda na košarici proizvoda od 17,5 posto, odnosno 50 KM

Žitelji Federacije BiH i u iduća tri mjeseca moći će računati na veći broj proizvoda kojima će cijene biti zaključane, i to u okviru trećeg kruga projekta Federalnog ministarstva trgovine, Udruge poslodavaca, potrošača i sindikata u kojemu sudjeluje 21 trgovačko društvo (oko 1100 trgovina), piše Večernji list BiH.

Uvidom u popis koji će biti ponuđen među zaključanim cijenama nalazi se širok spektar proizvoda, od prehrane do higijene, a procjene su kako će kupci zahvaljujući ovom projektu moći uštedjeti respektabilan iznos novca. Podsjećamo, kroz uspješno provedena dva kruga akcije kupcima je omogućena ušteda na košarici proizvoda od 17,5 posto, odnosno 50 KM, a došlo je i do povećanog prometa domaćih proizvoda.

Trajanje novog kruga

Iduća tri mjeseca cijene su zaključane za 50 proizvoda, pa tako, kada govorimo o prehrani, polubijeli kruh od 400 ili 500 grama moći će se nabaviti po cijeni od 1,65 maraka, mlijeko s 2,8 posto mliječne masti za 2,10 KM, baš kao i litra tekućeg jogurta. Za 30 jaja kupci će, u skladu sa zaključanim cijenama, odvajati 9 maraka.

Za 400 grama pilećeg parizera bit će potrebno izdvojiti 1,90 maraka, a za 400 ili 450 grama svježeg sira 2,95 KM. Cijena pšeničnog brašna tipa 500 u pakiranju od 5 kilograma zaključana je na 5 i pol maraka, a jestivog suncokretova ulja na 2,45 KM. Rižu u pakiranju od 800 grama moći će se nabaviti po cijeni od 2,10 KM, šećer od kilogram za 1,90 KM, a pileću paštetu za 0,95 KM. Kada govorimo o higijenskim proizvodima, dječje pelene broj 3 zaključane su na 21,85 KM, 24 role toaletnog papira s dva sloja na 5,45 KM, a tekući sapun od jedne litre na 1,95 KM.

– Projekt “Zaključavamo cijene” temeljen je na dobrovoljno-dogovornoj osnovi i pokrenut na inicijativu Federalnog ministarstva trgovine uz participiranje Udruge poslodavaca, Sindikata trgovine, udruga potrošača i domaćih proizvođača te kao takav predstavlja sasvim novi modaliteta partnerskog odnosa svih relevantnih aktera u oblasti trgovine – podsjetila je Merima Maslo, savjetnica ministra trgovine. Federalno ministarstvo trgovine i svi sudionici u projektu su, u cilju stabiliziranja cijena i ublažavanja rasta inflacije, kroz dijalog i partnerski odnos na jedan novi način promovirali društveno odgovorno poslovanje trgovaca. U projektu su sudjelovala 32 gospodarska društva s oko 1500 trgovačkih objekata, koji su u skladu s popisom osigurali najmanje jedan proizvod po zaključanoj cijeni na dogovoreno razdoblje.

Potpora

Cilj projekta “Zaključavamo cijene”, nastalog na dobrovoljnoj bazi, je olakšati građanima, a osobito osjetljivim socijalnim kategorijama, razdoblje ekonomske nestabilnosti i svakodnevnog rasta cijena. To je osobito bitno u vremenu kada su cijene prehrane, uslijed ranijih inflacijskih pritisaka, na takvoj razini da velikom broju građana predstavlja izniman problem kako podmiriti i osnovne prehrambene potrebe tijekom jednog mjeseca. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za svibanj ove godine iznosi 2950,10 maraka. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji Bosne i Hercegovine za ožujak 2024. iznosila je 1335 maraka (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku). Minimalna plaća, prema odluci Vlade Federacije BiH, je 619 maraka. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,25 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 20,98 posto.

The post Cijena kruha 1,65 KM, brašna 5,50, a ulja 2,45 KM first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?