MOL pokrenuo novu arbitražu protiv Hrvatske

MOL pokrenuo novu arbitražu protiv Hrvatske

Link na izvornu vijest

BUDIMPEŠTA – Mađarski MOL pokrenuo je arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih gasnom tržištu 2022. i 2023. godine, koje se odnose na obavezu INE da Hrvatskoj elektroprivredi /HEP/ prodaje domaći gas po nižim cijenama od tržišnih.

MOL pokrenuo novu arbitražu protiv Hrvatske

FOTO: Pixabay

“MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske radi nadoknade štete”, navodi se u kratkom saopštenju MOL-a.

Nova arbitraža pokrenuta je pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova /ICSID/ u Vašingtonu. Vrijednost arbitraže još nije objavljena, ali hrvatski mediji prenose da se radi o desetinama miliona evra.

Arbitraža je pokrenuta zbog odluke Vlade iz septembra 2022. godine, po kojoj je INA sav gas proizveden u Hrvatskoj morala prodavati HEP-u po regulisanoj cijeni.

Vlada je to regulisala izmjenom Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, donijetoj sredinom septembra 2022. godine, koja je vrijedila do kraja istog mjeseca 2023. godine, a poslije je produžena.

Tada je ujedno regulisana i cijena po kojoj Ina domaći gas prodaje HEP-u i ona je prvo iznosila 41 evro za megavatčas, a poslije 47 evra po megavatčasu.

Kako danas poručuju izvori bliski MOL-u, iz ove kompanije su u posljednjih godinu i po više puta kontaktirali sa nadležnima u Vladi Hrvatske i pokazali spremnost za pronalaženje sporazumnog rješenja za obje strane, koje ranije nije postojalo.

Mađarski MOL u INI ima 49,1 odsto akcija, Hrvatska 44,8 odsto, a privatni i institucionalni investitori 6,1 odsto akcija.Srna

Чланак MOL pokrenuo novu arbitražu protiv Hrvatske се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?