Crna Gora: Pokrivenost uvoza izvozom tek 16 odsto

Crna Gora: Pokrivenost uvoza izvozom tek 16 odsto

Link na izvornu vijest

PODGORICA – Deficit spoljnotrgovinske razmjene Crne Gore značajno se povećao, i iznosi 1,31 milijardu evra za pet mjeseci, što je pogoršanje od 16,8 odsto, u odnosu na negativni trgovinski bilans iz 2023, kada je za prvih pet mjeseci iznosio 1,128 milijardi evra.

Crna Gora: Pokrivenost uvoza izvozom tek 16 odsto

FOTO: Pixabay

Uvoz je porastao za 118,8 miliona, a izvoz se smanjio za 72,4 miliona evra.

Iz Monstata je saopšteno da je za pet mjeseci ove godine izvezena roba vrijedna 251,5 miliona evra, što je 22,4 odsto manje u odnosu na uporedni period (kada je iznosio 323,9 miliona evra). Uvoz je bio veći 8,2 odsto i iznosio je 1,57 milijardi evra (u odnosu na 1,452 milijardu za prvih pet mjeseci 2023).

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 22,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva, u iznosu od 56,5 miliona evra, koje čine električna energija 47,7 miliona evra i ostalo.

U strukturi uvoza, najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 404,6 miliona evra, koje čine drumska vozila 156,2 miliona evra i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 76,5 miliona evra, Švajcarska 16,2 miliona evra i Bosna i Hercegovina 15,5 miliona evra.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 260,4 miliona evra, Kina sa 192,4 miliona i Njemačka 163,4 miliona evra. Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Inače, ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih pet mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,82 milijarde evra, što je 2,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Bankar.me

Чланак Crna Gora: Pokrivenost uvoza izvozom tek 16 odsto се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?