I vi cijelo ljeto jedete lubenice? A znate li kako utječu na vaše krvne žile, tlak i probavu

I vi cijelo ljeto jedete lubenice? A znate li kako utječu na vaše krvne žile, tlak i probavu

Link na izvornu vijest

Obavezna na plažama i kao desert u vrelim, ljetnim poslijepodnevima, lubenica je sinonim za ljeto. Njezina slatkoća i osvježavajući učinak koji ima čine je najpopularnijim ljetnim voćem širom svijeta. No, divan okus i svježina nisu jedini razlozi zašto biste lubenicu trebali uključiti u svoju prehranu. Poput drugih vrsta voća i povrća, lubenica je istodobno i vrlo hranjiva i vrlo ukusna a postoji cijeli niz razloga zašto je to voće odlično za vas.

Jedan od glavnih je činjenica da je lubenica odličan izvor antioksidansa, prvenstveno likopena koji joj daje karakterističnu crvenu boju. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenja stanica. Poput svih fitonutrijenata, likopen štiti od nekih vrsta raka, poput raka prostate i dojke, a može pomoći i u zaštiti od srčanih bolesti. Uz lubenicu, likopenom su bogate i rajčice te crveni grejp i guava.

Utječe na probavu
Lubenica se sastoji uglavnom od vode, čak 92 posto, pa konzumacija tog voća predstavlja odličan način da se hidrirate tijekom vrućih ljetnih dana. Možete je koristiti i kao užinu nakon treninga kako biste nadoknadili tekućinu izgubljenu tijekom tjelovježbe.

Sadržaj vode u lubenici pomoći će u probavi jer je hidratacija vitalna za taj tjelesni proces. Inače, ako ste dehidrirani tijelo će povući sve dostupne tekućine kako bi pomoglo kretanju hrane kroz sustav. To može dovesti do zatvora, a redovita hidratacija može pomoći u sprječavanju ovog problema.

Ima nizak udio šećera i malo kalorija

Šalica lubenice narezane na kockice sadrži oko 45 kalorija i 10 g šećera. Iako šećer koji je prirodno prisutan u voću ne predstavlja zdravstveni problem, osobe koje moraju paziti na unos ugljikohidrata (a šećer je ugljikohidrat), možda bi ipak trebale dati prednost nekom voću s manjim udjelom šećera. S druge strane, lubenica ima manje šećera od mnogih vrsta voća, poput dinje, bresaka, trešanja ili jabuka.

Obiluje esencijalnim nutrijentima
Šalica lubenice opskrbit će vas s 13 posto dnevno potrebne količine C vitamina te manjom količinom kalcija, željeza, magnezija, kalija i vitamina A.

Pomaže očuvati krvne žile zdravima

Lubenica je izuzetno bogata L-citrulinom, tvari koja može pomoći u opuštanju krvnih žila te tako može poboljšati protok krvi i pomoći u boljoj kontroli krvnog tlaka. Možda ste već čuli da lubenica može pomoći i u ublažavanju bolova u mišićima nakon intenzivne tjelovježbe, što je također posljedica djelovanja L-citrulina za koji se smatra da pomaže bržem obnavljanju i oporavku mišića. No, valja imati na umu da su studije o tome bile provedene na malom uzorku i kratkog trajanja te da su rezultati bili nekonzistentni.

Mogu se jesti i kora i sjemenke

Sjemenke i kora lubenice obično se bacaju, no oni su jestivi i izuzetno hranjivi. Korištenjem kore i sjemenki smanjujemo otpad, što je dobro za okoliš. Poput drugih sjemenki, i sjemenke lubenice su bogate zdravim mastima i proteinima, a uz to su i dobar izvor željeza, magnezija i cinka. Okusom podsjećaju na sjemenke suncokreta, no manje je izražena orašasta nota. Što se tiče kore, ona ima okus nalik na krastavac (inače lubenica i krastavac pripadaju istoj botaničkoj obitelji) i vrlo je hrskava. Uz to, sadrži još više citrulina od same pulpe, kao i 14 grama proteina na 30 grama kore.

The post I vi cijelo ljeto jedete lubenice? A znate li kako utječu na vaše krvne žile, tlak i probavu first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?