BiH u oktobru prijeti tužba od 1,3 milijarde KM

BiH u oktobru prijeti tužba od 1,3 milijarde KM

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Arbitražni postupak po tužbi Elektrogospodarstva Slovenije (EGS) protiv BiH u vrijednosti od 1,355 milijardi maraka koji se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID) nalazi se u statusu mirovanje do 30. septembra ove godine, otkriva CAPITAL.

BiH u oktobru prijeti tužba od 1,3 milijarde KM

Foto: RiTE Ugljevik

U Izvještaju Pravobranilaštva BiH o svim međunarodnih arbitražnim sporovima kaže se da su trenutno u toku tri arbitraže (od kojih je jedna završena 1. maja ove godine donošenjem konačne odluke) i dva postupka koja se vode po zahtjevima za mirno rješenje spora koji mogu imati finansijske posljedice po budžet BiH.

Kada je riječ o arbitraži u vrijednosti od 1,355 milijardi KM, u izvještaju Pravobranilaštva BiH u čijem posjedu je CAPITAL precizira se da je neposredno po pokretanju arbitražnog postupka protiv RiTE Ugljevik koji se vodio po Zakonu o arbitraži Republike Srbije, EGS 28. maja 2014. godine pokrenuo i arbitražni postupak protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

„Obe strane u arbitražnom postupku pred ICSID su 19. decembra prošle godine obavijestile arbitražno vijeće u Vašingtonu da su donesene odluke u arbitražnom postupku koji se vodio po Zakonu o arbitraži Republike Srbije, te predložile da postupak u Vašingtonu i dalje bude u statusu mirovanja (prekida), do okončanja započetih pregovora, tj. do 30. septembra 2024. godine“, navodi se u izvještaju.

Podsjećamo, arbitražni spor koji se vodio u Beogradu okončan je prije tačno godinu dana, odlukom Arbitražnog vijeća u Beogradu od 3. jula 2023. godine.

Predstavnici RiTE Ugljevik, „Elektrogospodarstva Slovenije“ i Holdinga „Slovenske elektrane“ na osnovu te arbitražne odluke krajem januara ove godine potpisali su tri ugovora, prema kojima se RiTE Ugljevik obavezalo da će Slovencima u ratama isplatiti odštetu od 67 miliona evra (130 miliona KM), plus kamate u iznosu od 58,2 miliona evra (115 miliona KM) za neispunjena predratna ulaganja u RiTE, kao i da će trećinu proizvedene električne energije isporučivati Slovencima sve dok termoelektrana bude radila.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić tada je rekao da je „spor Slovenije protiv RiTE Ugljevik okončan povoljno po RS i da će dug biti isplaćen u narednih sedam godina“.

Međutim, izvještaj Pravobranilaštva BiH precizno kaže da je arbitražni spor pred ICSID u Vašingtonu u mirovanju do kraja septembra ove godine i da može imati finansijske posljedice po budžet BiH.

Ako se arbitri u Vašingtonu budu vodili istim kriterijima kao i njihove kolege u Beogradu, BiH se ne treba nadati da će spor biti riješen u njenu korist. Jedino pitanje je da li će vašingtonski arbitri biti blagonakloni kao oni u Beogradu i da li će odštetni zahtjev umanjiti za deset puta ili će prihvatiti zahtjev Slovenije i odrezati BiH da joj plati milijardu i 355 miliona KM.

CAPITAL: D. Momić

Чланак BiH u oktobru prijeti tužba od 1,3 milijarde KM се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?