Kako je moć jagnjetine pomirila “ljute” političke protivnike

Kako je moć jagnjetine pomirila “ljute” političke protivnike

Link na izvornu vijest

Izrazito nerazvijena opština Istočni Stari Grad broji nešto više od 1.000 stanovnika. Međutim, svakog ljeta, kada se održava manifestacija “Jagnjijada” Vučiju Luku posjeti i do 6.000 posjetilaca, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz zemalja regiona, Evrope, američkog kontinenta pa često i Australije. Okupljeni oko stotinjak takmičarkih ekipa, a sve u svrhu očuvanje tradicije kroz, najblaže rečeno, “kulturno zabavni program”.

Piše: Sanja Vasković

Prošlog vikenda održana je dvanaesta po redu “Jagnjijada”.

Aktom Ministarstva trgovine i turizma “Jagnjijada” na Vučijoj Luci proglašena je manifestacijom od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku. Izuzetan značaj ogleda se u tome da organizatori “Jagnjijade”, na masama privlačan način uz onu “hljeba i igara”, uspijevaju skrenuti pažnju sa činjenice da je ova opština nedavno ostala bez vrijednog zemljišta koje je, bez naknade ustupljeno Olimpijskom centru Jahorina. Za najmanje tri miliona maraka oštećen je budžet opštine. Ih koliko se “Jagnjijada” moglo organizovati za taj novac.

Aparat u jagnjećoj koži

Izuzetno je značajno i to da se ne priča o devastaciji i ekocidu na Trebeviću, mijenjanju regulacionih planova te višegodišnjoj rasprodaji opštinskog zemljišta. Izgleda da je značajnije uložiti u “Jagnjijadu” ove godine nego u nabavku aparata koji je Domu zdravlja Istočni Stari Grad bio izuzetno potreban, zbog čega je Grad Istočno Sarajevo donirao sredstva za nabavku.

Sami sebi opozicija

A kako i ne bi donirao kada gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić (SNSD) ima dobru saradnju sa, očigledno doživotnim načelnikom ove male opštine, Bojom Gašanovićem (SDS). Tako dobru da su članovi SNSD-a u ovoj opštini opozicija sami sebi.

Ipak, čini se da su i Bojo Gašanović i ministar Staša Košarac mnogo bliži nego što su partijske kolege Ćosić i Košarac.

Nije važno ko su “naši, a ko “njihovi”

Zagrljeni zajedno na “Jagnjijadi” svima nama poslali su  poruku ljubavi, mira i tolerancije u borbi za interese srpskog naroda koji treba da bude zahvalan što ga pljačkaju oni, a ne ovi drugi. Međutim, kada se rasprodaje zemljište na Trebeviću nije važno ko su “naši”, a ko “njihovi”.

Uz ministra Košarca na jednoj od fotografija našao se i, odavno samo na papiru opozicioni načelnik Sokoca, Milovan Bjelica koji je posjetio “Jagnjijadu” da bi zaboravio da mu je opština skoro pred bankrotom, kako tvrdi skupštinska većina, te da pojedini radnici javnih preduzeća u ovoj opštini mjesecima nisu primili platu. Ponijeće Cicko za Sokolac barem jedan ražanj.

Nisu ovo jedini primjeri dobre saradnje SNSD-a i SDS-a u Gradu Istočno Sarajevo, ista je vidljiva svakodnevno i na skupštinskim zasijedanjima koja su privid opozicije, s obzirom da se o korupciji i kriminalu za skupštinskom govornicom ne priča, nikada. Odali bi jedni druge. Predsjednik kluba SDS-a u SG Goran Šehovac opozicija je SNSD-u i Miloradu Dodiku, ali saveznik Ljubiši Ćosiću. Ovakva politika ličnih interesa pojedinih opozicionih odbornika ili načelnika baca ljagu na veliki broj istinskih opozicionara čiji rad ostaje u sjeni potkupljivih lidera sa vrha.

Zbunjenim i hipnotisanim masama lakše je vladati.

(Spin portal)

The post Kako je moć jagnjetine pomirila “ljute” političke protivnike appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?