Cijena „Energolinije“ pada na sedam miliona KM

Cijena „Energolinije“ pada na sedam miliona KM

Link na izvornu vijest

ZVORNIK – Cijena zvorničke „Energolinije“ u stečaju sa početnih 30 miliona KM pada na sedam miliona nakon što ni na današnjoj, četvrtoj po redu, licitaciji nije bilo kupaca zainteresovanih za njenu imovinu.

Cijena „Energolinije“ pada na sedam miliona KM

Foto: Alumina

Imovina ove firme danas je ponuđena na prodaju po cijeni od 10 miliona maraka, ali kupaca nije bilo pa je Odbor povjerilaca već za mjesec dana zakazao novu licitaciju.

„Kupaca opet nije bilo, a cijena će na idućoj licitaciji iznositi sedam miliona KM“, rekao je za CAPITAL stečajni upravnik „Energolinije“ Goran Marković.

Podsjećamo, „Energolinija“ je na prvoj licitaciji prodavana po početnoj cijeni od 30 miliona, s obzirom na to da kupaca nema ona je konstantno padala, tako da će na idućoj biti ponuđena za samo sedam miliona.

„Energolinija“ je u stečaj otišla 2016. godine, a riječ je privatnoj litvanskoj firmi koja je preko vlasništva nad postrojenjima za proizvodnju energije kontrolisala cijeli proizvodni proces u Fabrici glinice „Birač“.

Na dan pokretanja postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja raspolagala je imovinom vrijednom 31,1 milion KM, dok su obaveze preduzeća utvrđene u iznosu 41,7 miliona KM.

Jedan od najvećih povjerilaca „Energolinije“ bila je Investiciono – razvojna banka Republike Srpske koja im je odobrila kredit od 19,4 miliona KM, a za koji je žirant bilo preduzeće „Alumina“.

Ta potraživanja je od IRB-a kupio bijeljinski advokat Miloš Stevanović, odnosno njegova firma „Standard Računovodstvene Usluge“ koja je kasnije promijenila naziv u „Standard prva“. Prema našim informacijama, taj kredit, zbog kojeg se sudilo bivšem premijeru RS Aleksandru Džombiću, je vraćen.

CAPITAL: M. Lj.

Чланак Cijena „Energolinije“ pada na sedam miliona KM се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?