Vanrednog povećanja mirovina u FBiH nema, a za jednokratnu pomoć se ne zna kada će biti

Vanrednog povećanja mirovina u FBiH nema, a za jednokratnu pomoć se ne zna kada će biti

Link na izvornu vijest

Rebalans proračuna Federacije Bosne i Hercegovine uz koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine vezala jednokratnu novčanu pomoć može se očekivati u rujnu ili kasnije, rekao je za Faktor Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Sumnja da će rebalans biti u srpnju mjesecu. Očekivanja umirovljenika su da se jednokratna pomoć podijeli do kolovoza.

Moguće u rujnu

”Sumnjam da će rebalans Proračuna Federacije BiH biti do kolovoza. Nemamo nikakvih neformalnih ili formalnih naznaka u vezi s tim. Imat ćemo vjerojatno još jednu redovnu sjednicu u srpnju i onda ide kolektivni godišnji odmor tijekom kolovoza. Vrlo je realnije očekivati da rebalans proračuna bude u rujnu ili pak početkom studenog. To jesu nezgodni termini za rebalans jer se približava novi proračun ali svejedno to je moguće razumijevajući da nemamo naznaka da bi se moglo ići u rebalans, mada očekujem da Vlada ipak ispuni obećanje dano umirovljenicima”, govori Čavalić i dodaje: ”Moguće je u rujnu jer je tada izborna kampanja. Najbolji tajming za vladu jeste da to uradi tijekom izborne kampanje, da umirovljenici dobiju jednokratnu pomoć. Istina to nije nikakvo rješenje za njih, to je pružanje određenog vida pomoći. Nepoznato je koliko će iznositi jednokratna pomoć za umirovljenike. Na Skupštini Saveza udruženja umirovljenika u svibnju u Sarajevu, doneseni su zaključci da se od Vlade FBiH traži pomoć od po 200 KM pomoći za umirovljenicima čije mirovine ne prelaze 1.000 KM i po 100 KM za one s mirovinama iznad 1.000 KM. Dok s iščekuju isplatu mirovina za lipanj, umirovljenici širom Federacije BiH od potpisuju peticiju. Traže izmjene Zakona o MIO-u FBiH, jednokratnu novčanu pomoć i povećanje mirovina. Iako su ovi zahtjevi razmatrani između čelnika Federalne vlade i predstavnika Saveza udruga umirovljenika FBiH, ipak konkretnog pomaka nije bilo.

Peticija pa prosvjed

Potpisivanje će trajati do sredine kolovoza, a potom će uz održavanje prosvjeda upozorenja u Sarajevu pred zgradom Vlade Federacije BiH biti predati predstavnicima Federalne vlade. Ukoliko Vlada FBiH ozbiljno ne shvati zahtjeve iz peticije, uslijedit će masovni prosvjed umirovljenika u cijeloj Federaciji BiH u rujnu. ”Peticija će biti narednih dana spuštena prema nama, a mi ćemo je distribuirati prema općinskim udruženjima, a oni prema mjesnim podružnicama iz kojih će se ići od umirovljenika do umirovljenika s peticijom. Mogu potpisivati svi umirovljenici, a kojih je u Federaciji više od 400.000, a ne samo članovi udruženja. U peticiji stoje umirovljenički zahtjevi doneseni na Skupštini Saveza. To su izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH u smislu da se mirovine povećavaju prema rastu prosječne plaće u FBiH i potrošačkoj korpi, a ne kako je sada, prema rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena”, kazao je ranije za Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH. Među zahtjevima sadržanim u peticiji jeste jednokratna pomoć umirovljenicima zbog inflacije.

The post Vanrednog povećanja mirovina u FBiH nema, a za jednokratnu pomoć se ne zna kada će biti first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?