ZAGONETNA SMRT ČEŠKOG BANKARA: Nestanak važnog svjedoka Zubakove kupovine Vitezita

ZAGONETNA SMRT ČEŠKOG BANKARA: Nestanak važnog svjedoka Zubakove kupovine Vitezita

Link na izvornu vijest

Robert Zelenka je bio jedan od ključnih svjedoka u istrazi oko preprodaje naoružanja Ukrajini putem firmi iz Hrvatske i Slovačke i finansijskih transkacija koje su se odvijale tim povodom, među njima i kupovina Vitezita

Početkom juna u Pragu je mrtav pronađen Robet Zelenka, predsjednik Upravnog odbora kreditnog fonda „Podnikatelská družstevní záložna“. Prema prvom policijskom saopštenju u pitanju je bilo samoubistvo. No, ta verzija je kasnije povučena, uz opasku da je Zelenka u posljednje vrijeme imao psihičkih problema.

Podsjetimo, Zelenka je vodio kreditni fond preko kojeg je zagrebačka firma „WDG promet“ Matiasa Zubaka navodno uplatila novac za kupovinu većinske imovine tvornice namjenske industrije „Vitezit“.

“Novac nestao”

Preko istog fonda obavljao se i dio transkacija koje je prosljeđivalo Ministarstvo odbrane Ukrajine za nabavku granata u vrijednosti 36,6 milijuna dolara. Ministarstvo odbrane je posao povjerilo domaćoj firmi „Lvov Arsenal“, a potom su sklopljeni ugovori sa slovačkom firmom „Sevotech“ i „WDG Prometom“.

Sve je počelo početkom avgusta 2022 godine, nekoliko dana prije nego će kupac Vitezita „WDG Promet“ biti zvanično registrovan.

Zubakova firma je dobila avans, granate nisu isporučene Ukrajini koja je odredila naplatu „penala“ WDG-u. U međuvremenu taj novac je „nestao“.

Matias Zubak i njegov otac, poznati hrvatski trgovac naoružanjem Zvonko Zubak zavapili su da su „Podnikatelská družstevní záložna“ odnosno blagajnik fonda neovlašteno podigli njihov novac, o čemu je Žurnal pisao.

Kreditna unija, koju zastupa njezin “blagajnik” Kamil Bahbuh, nezakonito je preuzela naša sredstva u iznosu od 2,2 milijuna eura i 30 milijuna čeških kruna, koje je nepoznata osoba podigla s naših računa u gotovini korištenjem lažnih platnih naloga – naveo je Matias Zubak u pismu ukrajinskim medijima, upravo onako kako je to saopštio i njegov otac, Zvonko Zubak.

Zanimljivo, Zubak navodi 2,2 miliona eura i 30 miliona čeških kruna, no prema dokumentaciji Žurnala sa računa je od 9.12.2022. do 5.5.2023. „u kešu“ podignuto ukupno 4.465.000 eura. Ko je podigao tu razliku više od dva miliona eura, Zubak prešućuje.

Faksimil izvještaja o podizanju gotovog novca

– Podnikatelská družstevní záložna ovim se oštro protivi lažnim tvrdnjama i lažnim optužbama WDG Prometa i Matiasa Zubaka koje ste objavili. Na temelju informacija koje su nam dostupne, Podnikatelská družstevní záložna podnijela je odgovarajuće prijave odgovarajućim tijelima za provođenje zakona, s kojima dalje surađujemo u vezi s nezakonitim aktivnostima WDG Promet d.o.o. i njegovih podružnica. Medijsko djelovanje Matiasa Zubaka i WDG Promet d.o.o. su očajnički pokušaj izbjegavanja odgovornosti za prijevare koje je nad Ukrajinom počinila skupina koja okružuje WDG Promet – naveli su u dopisu Žurnalu iz češkog fonda, kojeg je potpisao upravo nedavno preminuli Robert Zelenka.

Jedan od ključnih svjedoka

Ne treba posebno naglašavati kako je Zelenka bio jedan od ključnih svjedoka u istrazi oko preprodaje naoružanja Ukrajini putem navedenih firmi iz Hrvatske i Slovačke i finansijskih transkacija koje su se odvijale tim povodom.

Ukrajinski mediji navode da je Zvonko Zubak od Ukrajine dobio oko 15 milijuna eura, za nabavku i drugih vrsta municije, no niti jedan ugovor nikada nije realiziran. Naknadno su Zubak i ekipa tvrdili da su „odradili“ trećinu ugovorenog, ali da Ukrajina sada ne želi preuzeti primljene količine granata?

Novinari nezavisnog ukrajinskog medija „Hromadske“ razgovarali su predstavncima Sevotecha.

Sav novac koji sam donio iz Ukrajine sam prebacio WDG-u – rekao im je Oleksiy Khoroshaiev, dioničar ove firme.

Tražili su i Zubaka u Zagrebu, no na zvaničnoj adresi firme, Praška 8, utvrdili su da ne postoji ured „WDG prometa“!

U martu ove godine Centralna banka Češke započela je administrativni postupak za povlačenje licence PDZ-u, zbog “mnogih ozbiljnih nedostataka u aktivnostima kreditne unije”. U svakom slučaju otvorena je i šira istraga protiv više firmi i osoba zbog sumnji u pranje novca, a u brojnim obavještajnim i policijskim izvještajima navodi se kao sumnjiva u kupovina Vitezita.

Uzgred, kupoprodaja Vitezita, navodno realizovana krajem 2022. godine, još uvijek nije okončana uvođenjem u posjed „WDG prometa“. Iako se stečajnoj upraviteljici Behriji Huseinbegović i predsjedniku Odbora povjerilaca Adilu Lozi izuzetno žuri da sve okončaju, stečajni sudija Ivo Žabić insistira na prethodnom očitovanju federalne vlade o zakonitosti prodaje. Iz vlade mjesecima odgovora nema.

Prvobitna saglasnost za otvaranje stečajnog postupka u Vitezitu podrazumjevala je revitalizaciju i eventualno strateškog partnera,a ne prodaju imovine, zemljišta i objekata sa infrastrukturom čija je vrijednost kao građevinsko zemljište višetruko veća od prodajne cijene.

Očekuje se zakazivanje Skupštine povjerilaca, čija većina traži istragu o (ne)zakonitostima u dosadašnjem toku stečajnog postupka.

(Žurnal)

The post ZAGONETNA SMRT ČEŠKOG BANKARA: Nestanak važnog svjedoka Zubakove kupovine Vitezita appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?