Ukupni akumulirani gubitak Elektroprivreda BiH veći od milijardu KM

Ukupni akumulirani gubitak Elektroprivreda BiH veći od milijardu KM

Link na izvornu vijest

Generalni direktor EPBiH Sanel Buljubašić naveo je da je prisutan značajan pad proizvodnje električne energije i da su u 2023. bilansni viškovi iznosili svega 52 GWh, dok su ranijih godina bili u prosjeku viši od 2.000 GWh.

Dodao je da su uzroci nedostatak uglja, loši hidrološki uvjeti i starost postrojenja za proizvodnju.

Buljubašić je podsjetio da je aktuelna Uprava preuzela dužnost 24. kolovoza 2023. i da je zatekla gubitak od 55 milijuna KM, da bi revidovanjem Plana poslovanja za 2023. projicirani gubitak iznosio 80 milijuna KM.

Naglasio je da je u veljači 2024. Financijski izvještaj o poslovanju za 2023. prikazao gubitak 140 milijuna KM, da je Odlukom o privremenom prekidu proizvodnje u RMU Zenica ispravljena vrijednosti potraživanja u iznosu 69 milijuna KM, a da je u lipnju 2024. Izvještajem o procjeni vrijednosti ulaganja u rudnike Koncerna vrijednost umanjena za 117 milijuna KM.

Buljubašić je precizirao da je u 2023. planirana nabavka uglja u količini 5,4 milijuna tona, od čega je isporučeno svega 3,5 milijuna tona.

Pojasnio je da su rudnici Koncerna u 2009. zabilježili gubitak od 39 milijuna KM, a da on u 2023. iznosi 117 milijuna KM, dok ukupni akumulirani gubitak na kraju 2023. iznosi 1,053 milijarde KM.

Od narednih projekata EPBiH Buljubašić je najavio revitalizaciju Bloka 4 u TE Tuzla i Bloka 7 u TE Kakanj, zatim odsumporavanje, te izgradnju obnovljivih izvora energije do 2030. u vrijednosti 1,5 milijardi KM.

Upozorio je da u posljednjih pet godina u EPBiH posluje s 500 radnika manje, zbog čega postoji nedostatak radne snage u proizvodnji i elektrodistribuciji.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?