O križu na Humu: Oštar odgovor biskupa Palića muftiji Dedoviću

O križu na Humu: Oštar odgovor biskupa Palića muftiji Dedoviću

Link na izvornu vijest

Poštovani, budući da postoji povećani interes javnosti za komentar biskupa Petra Palića o govoru koji je održao mostarski muftija Salem ef. Dedović na središnjoj manifestaciji “Putevima pobjede Armije BiH 2024“, šaljem Vam komentar biskupa Palića:

Pomislili smo najprije da je ovdje umiješana umjetna inteligencija, koja danas može oponašati bilo čiji glas. Međutim, slušajući pomno riječi shvatili smo da se ovdje ne radi niti o umjetnosti, niti o inteligenciji.

Govor protiv vjerskoga simbola bilo koje vjerske zajednice znak je isključivosti, a osobito ako dolazi od predstavnika većinske vjerske zajednice u određenoj zemlji i uvrjeda je svima onima kojima taj simbol predstavlja vrjednotu. Ovdje se radi o simbolu križa, koji je zajednički simbol svim kršćanima, neovisno jesu li oni katolici, pravoslavci ili protestanti.

Ovakav način govora, od bilo koga izgovoren, a osobito u ovom izazovnom vremenu i u ovoj zemlji koja još liječi ratne rane, otvara, na žalost, nove prostore netrpeljivosti i mržnje, podriva temelje Daytonske Bosne i Hercegovine i otežava bilo kakav dijalog i borbu za zajednički interes.

Svatko tko imalo poznaje islam, zna da on ima mnogo dimenzija: duhovnu, socijalnu, pravno-političku… Ne niječemo nikome mogućnost bavljenja politikom, pa i prozirnim političkim populizmom, ukoliko je to u skladu s određenom vjerom i propovijedanjem. Međutim, u demokratskim društvima, kakvo je i europsko, a čemu teži i Bosna i Hercegovina, mora se biti spreman i na kritiku svoga djelovanja i svega što on predstavlja, uključujući i samu vjersku zajednicu.

Mi ćemo i dalje nastaviti propovijedati Krista raspetoga, čije riječi ljubavi i oproštenja odjekuju počevši s onoga križa na Golgoti, pa sve do križa na Humu: “Oprosti im, Gospodine, jer ne znaju što čine!”

A Bog je tako divno stvorio čovjeka, koji raširenih ruku upravo upućuje na sam križ, simbol nesebične ljubavi, žrtve i opraštanja.

Biskupski ordinarijat Mostar

Izvor: Crkva na kamenu

The post O križu na Humu: Oštar odgovor biskupa Palića muftiji Dedoviću appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?