EU4AGRI razvija tržišnu ruralnu infrastrukturu: Gradska tržnica Mala Tepa u novom ruhu

U okviru inicijative EU4AGRI, koja podržava konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, Grad Mostar doživio je značajne prekretnice kroz uspostavu mobilnih prodajnih mjesta. Ovaj projekt, vrijedan više od 200.000 KM, od čega je Europska unija osigurala više od 180.000 KM, predstavlja ključni korak ka unaprjeđenju tržišne infrastrukture i poboljšanju kvalitete života građana Mostara.

Kao dio inicijative, na tržnici Mala Tepa, jednoj od najstarijih tržnica u Hercegovini, smještenoj u starom dijelu Mostara, instalirano je 21 modularni kiosk za krajnje korisnike, 10 sklopivih stolova/mobilnih štandova za sezonske tržnice i ulične sajmove, te kiosci koji su spojeni na električnu mrežu. Ove mjere su pratile i obuke o marketingu, propisima o hrani, sanitarnom minimumu i sigurnom rukovanju proizvodima, posebno važnim tijekom pandemije COVID-19.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas ovdje u Mostaru, kako bismo otvorili tržnicu Mala Tepa. Poljoprivreda ima poseban značaj za nas, i zato Europska unija osigurava značajna ulaganja u ovaj sektor. Bosna i Hercegovina napreduje na svom evropskom putu, a odluka Europskog vijeća o započinjanju pristupnih pregovora u trećem mjesecu ove godine je izuzetno važna. U proteklih pet godina, intenzivirali smo svoja ulaganja, između ostalog i kroz projekt EU4AGRI, koji je do sada podržao blizu 2000 krajnjih korisnika, uključujući i ovu gradsku tržnica u Mostaru. Poboljšali smo uvjete rada i higijenske standarde na ovoj tradicionalnoj lokaciji te mi je zadovoljstvo što smo imali priliku dati svoj doprinos”, izjavio je Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekt je dio šire četverogodišnje inicijative (2020.-2024.), koju primarno financira Evropska unija u okviru Instrumenta predpristupne pomoći (IPA), ukupne vrijednosti 20 milijuna eura. Inicijativu zajednički provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i Češka razvojna agencija (CzDA).

Ovaj izvanredan projekat pružio je fantastičnu priliku za obnovu tržnice, koja će, uz poboljšane tehnološke i sanitarne uvjet, dobiti novo lice i privući veći broj turista. Oni će moći osjetiti gostoprimstvo i iskusiti lokalne, organske proizvode. Projekt je započeo tijekom mračnih mjeseci pandemije COVID-19 s ciljem obnove i poboljšanja ekonomske situacije, naglašavajući zelenu tranziciju kao ključni element za dalji razvoj. U okviru programa, radili smo na izgradnji kapaciteta poljoprivrednika, pružajući im financijsku podršku i koristeći europsku tehnologiju i inovacije“, rekao je Victor Munteanu, zamjenik rezidentnog predstavnika Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH).”

Ovaj projekt pokazuje kako zajednički napori mogu donijeti konkretne promjene na terenu.

U sklopu EU4AGRI projekta, osim u Mostaru i Trebinju, tržišna infrastruktura je poboljšana u Banja Luci, Bihaću, Gračanici, Mrkonjić Gradu, Bosanskom Petrovcu, Rudom, Gradiški, Zenici, Tesliću i Šamacu. Ukupna vrijednost investicija za svih 12 podržanih jedinica lokalne samouprave (općine i gradovi) iznosi više od 2.3 milijuna KM, od čega je Europska unija financirala oko 1.6 milijuna KM.

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, također je istaknuo važnost ove inicijative: Tepa zauzima posebno mjesto u srcima svih Mostaraca, kao jedno od rijetkih mjesta koje nas veže za uspomene i povijest. Ova tržnica, nekada mjesto okupljanja i prodaje lokalnih poljoprivrednih proizvoda, sada dobiva novo lice. U suradnji s Europskom unijom, UNDP-om i Češkom razvojnom agencijom, radimo na modernizaciji Tepe kako bismo je stavili u turističku ponudu grada Mostara. Naši poljoprivrednici će uskoro imati priliku ne samo prodavati, već i prerađivati svoje proizvode na licu mjesta, pružajući posjetiteljima autentično iskustvo Hercegovine.“

Zejna Šanjević-Kussmaul, korisnica EU4AGRI projekta iz Udruženja žena “Univerzum”, istaknula je: “Pored brojnih aktivnosti kojima se naše udruženje bavi, ekonomsko osnaživanje žena je jedna od najznačajnijih. Naše žene stvaraju autentične proizvode koji nisu uvezeni niti imaju konkurenciju. Ovo je nešto čime se grad treba ponositi, te se zahvaljujemo Europskoj uniji što imamo priliku pokazati rad naših žena.

Za više informacija o projektu EU4AGRI i njegovim aktivnostima, posjetite web stranicu: eu4agri.ba.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?