KO JE SKLAPAO ZABRANJENE SPORAZUME Vladi FBIH kazna od 70.000 KM

KO JE SKLAPAO ZABRANJENE SPORAZUME Vladi FBIH kazna od 70.000 KM

Link na izvornu vijest

Zbog sklapanja zabranjenih ugovora ili sporazuma kažnjeni su i federalna ministarstva zdravstva i poljoprivrede, kao i Ministarstvo finansija RS

Piše: A. DUČIĆ

U periodu od 2019. do 2023. godine Konkurencijsko vijeće BiH vodilo je i okončalo ukupno 39 postupaka po osnovu zabranjenih sporazuma. Zanimljivo je da su zabranjene sporazumi sklapali i dijelovi vlasti u BiH!

Prema članu 4. Zakona o konkurenciji BiH zabranjeni su sporazumi, ugovori, pojedine odredbe ili drugi akti kao i odluke koji za cilj imaju sprečavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišne konkurencije na relevantnom tržištu.

Prodajne cijene

A oni se se odnose na direktno ili indirektno utvrđivanje kupovnih i prodajnih cijena ili bilo kojih drugih trgovinskih uslova, ograničavanje i kontrolu proizvodnje, tržišta, tehničkog razvoja i sl. Tako je Konkurencijsko vijeće BiH, kako su odgovorili na poslaničko pitanje poslanika Saše Magazinovića, u devet postupaka izreklo novčane kazne u ukupnom iznosu 1.018.368 KM.

Grad Doboj je, kršenjem navedene odredbe Zakona, kažnjen sa 60.750 KM, a Federalno ministarstvo zdravstva kažnjeno je u iznosu od 25.000 KM, dok su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kažnjeni u iznosu od 70.000 KM odnosno 50.000 KM.

Ko je rekorder?

Nadalje Ministarstvo zdravstva KS dobilo je kaznu od 5.000 KM, a Ministarstvo finansija RS od 15.000 KM.

Arcellor Mittal Zenica dobio je najveću pojedinačnu kaznu i to u iznosu od 350.000 KM dok je Raiffeisen bank dobila kaznu od 250.000 KM. Firma Inspekt RGH Sarajevo kažnjena je s 80.000 KM, a firma Euroterm Kiseljak s iznosom od 12.618 KM. Također. Javni servisi, RTVBIH, RTV FBiH i RTRS kažnjeni su u iznosu od po 25.000 KM, jednako kao i subjekt Media pool.

(Faktor.ba)

(Fokus.ba)

The post KO JE SKLAPAO ZABRANJENE SPORAZUME Vladi FBIH kazna od 70.000 KM appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?