Prvi rezultati istrage pokazali razloge nedavnog nestanka struje u BiH i u regiji

Prvi rezultati istrage pokazali razloge nedavnog nestanka struje u BiH i u regiji

Link na izvornu vijest

Regionalni kolaps u elektroenergetskom sustavu, koji je 21. lipnja doveo do nestanka struje u skoro cijeloj Crnoj Gori, dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, nastao je nakon ispada dva dalekovoda u razmaku od 13 minuta, objavila je Europska mreža operatora prijenosnog sustava električne energije (ENTSO-E).

Opterećenje linija i napona

“Istrage koje su do sada provedene su dovele do sljedećeg niza događaja: U 12:09 sati 400 kV dalekovod Ribarevine – Podgorica 2 u Crnoj Gori je isključen zbog kratkog spoja. Nakon ovog kvara, opterećenje nekoliko drugih linija je povećano bez stvaranja preopterećenja mreže i bez problema sa naponom ili frekvencijom. U 12:22 sata, 400 kV dalekovod Zemblak – Kardia između Albanije i Grčke je isključen zbog kratkog spoja. Oba događaja isključenja su rezultirala incidentom s nekoliko povreda sustava u smislu opterećenja linija i napona. Nakon ovog drugog isključenja, napon u jugoistočnom dijelu kontinentalnog europskog elektroenergetskog sustava je počeo brzo padati”, priopćio je ENSTO-E.

U 12:24 sati, kako su dodali, zbog nastavka pada napona u regiji, nekoliko dalekovoda se isključilo jedan za drugim zbog zaštite od previsokog napona i prejakih struja, što je izazvalo odvajanje sustava.

“Kaskadno isključenje dalekovoda brzo je dovelo do pada napona i prekida napajanja električnom energijom u pogođenom području. Naponi su nastavili padati do nule, dok su s druge strane linije razdvajanja vraćeni u normalu”, objavio je ENTSO-E nakon sastanka zajedničkog Ekspertnog panela, prenose Vijesti.

Niz događaja tijekom incidenta

Neposredno prije incidenta pogođeno područje je, ukazuje ENTSO-E, uvozilo oko 2000 MW iz susjednih zemalja i izvozilo 417 MW u Italiju preko HVDC podmorskog kabla između Crne Gore i Italije (Monita).

U ponedjeljak su ENTSO-E, ACER, regulatori i operatori prijenosnog sustava (TSO) u regiji održali prvi sastanak zajedničkog Ekspertnog panela.

Ekspertni panel će, kako je najavljeno, detaljno istražiti osnovne uzroke ovog incidenta i dati preporuke u finalnom izvještaju, koji će također biti objavljen.

Ovim ažuriranjem ENTSO-E izvještava o nizu događaja tijekom incidenta, koji je zahvaljujući koordiniranim naporima pogođenih TSO-a okončan u roku od nekoliko sati uz obnovu napajanja električnom energijom.

Iz ENTSO-E napominju da su sve informacije objavljene do sada, uključujući i ovu komunikaciju, podložne rezultatima detaljne istrage o incidentu.

 

Post Prvi rezultati istrage pokazali razloge nedavnog nestanka struje u BiH i u regiji je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?