Smanjenje radne snage: Manjak radnika poslodavcima je problem broj jedan, radnicima daju više plaće i brojne povlastice

Smanjenje radne snage: Manjak radnika poslodavcima je problem broj jedan, radnicima daju više plaće i brojne povlastice

Link na izvornu vijest

Smanjenje radne snage: Manjak radnika poslodavcima je problem broj jedan, radnicima daju više plaće i brojne povlastice

Manjak radnika poslodavcima je problem broj jedan. A upravo s tim problemom u BiH se bori ogroman broj tvrtki. Radnicima daju više plaće i brojne povlastice, ali unatoč svemu, radnika, jednostavno, kažu poslodavci, nema.

Borba za prava radnika

Ovakva situacija rezultat je dugogodišnjeg izrabljivanja radnika, smatraju brojni u BiH, a ako se pita mlade, situacija je u potpunosti drugačija i oni se samo bore za svoja prava. Tog mišljenja je i tridesetogodišnji Andrija koji smatra da je ovo ponašanje mladih radnika samo reakcija na ponašanje poslodavaca koji su godinama izrabljivali radnike, osobito one koji su tek stupili na tržište rada. – Mladi su sve zahtjevniji, odmah na početku traže veću plaću i bolje uvjete rada, što je, prema mome mišljenju, korak u pravom smjeru. Mi nešto malo stariji prihvaćali smo raditi za bilo kakvu dnevnicu bez obzira na to koliko niska bila, dok ove nove generacije odbijaju igrati po tim pravilima igre – prokomentirao je, dodajući da ipak u svemu treba naći mjeru kada su u pitanju prenapuhani zahtjevi mladih, a da bi i poslodavci trebali malo više voditi brigu o svojim radnicima i cijeniti ih. Provjerili smo i kakvo je stanje na tržištu rada u BiH.

Od ukupnog radno sposobnog stanovništva, 769 tisuća bilo je zaposleno ili 41,6%, a 138 tisuća nezaposleno ili 7,5%

Broj zaposlenih u odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine smanjen je za 1,4%, a broj nezaposlenih povećan je za 4,7%

Kako se navodi u podacima Federalnog zavoda za statistiku za prvo tromjesečje ove godine, odnosno u dokumentu o anketi o radnoj snazi bilo je 769 tisuća zaposlenih i 138 tisuća nezaposlenih osoba. Stopa zaposlenosti iznosila je 41,6%, a stopa nezaposlenosti 15,2%. – U prvom tromjesečju 2024. godine u FBiH je bilo 1,846.000 radno sposobnog stanovništva, od kojih je 907 tisuća ekonomski aktivno ili 49,1%, a 940 tisuća osoba izvan radne snage ili 50,9%. Od ukupnog radno sposobnog stanovništva, 769 tisuća je bilo zaposleno ili 41,6%, a 138 tisuća nezaposleno ili 7,5%.

Smanjenje radne snage

Broj zaposlenih u odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine smanjen je za 1,4%, a broj nezaposlenih povećan je za 4,7%. U odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine broj zaposlenih povećan je za 3,3%, a broj nezaposlenih povećan je za 3,9%.

Ukupan broj aktivnog stanovništva smanjio se u odnosu na četvrto tromjesečje 2023. godine za 0,5%. U odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine broj aktivnog stanovništva povećao se za 3,4%. Stopa zaposlenosti u prvom tromjesečju 2024. godine u odnosu na četvrto tromjesečje 2023. godine smanjena je za 0,6 posto bodova, dok je u odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine povećana za 1,3 postotna boda. Stopa nezaposlenosti u prvom tromjesečju 2024. godine u odnosu na četvrto tromjesečje 2023. godine povećana je za 0,8 postotnih bodova, dok je u odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine povećana za 0,1 postotni bod, objavljeno je u dokumentu Federalnog zavoda za statistiku. Kako se dalje navodi u strukturi aktivnog stanovništva, 560 tisuća su muškarci ili 61,8%, a 346 tisuća su žene ili 38,2%. U strukturi zaposlenih osoba 496 tisuća ili 64,5% su muškarci, dok je 273 tisuće ili 35,5% žena. Od ukupnog broja nezaposlenih osoba 64 tisuće ili 46,7% su muškarci, a 73 tisuće ili 53,3% su žene. U prvom tromjesečju ove godine stopa aktivnosti bila je 49,1%, stopa zaposlenosti 41,6% i stopa nezaposlenosti 15,2%. Promatrano prema spolu, gotovo dva puta je više aktivnih muškaraca u odnosu na broj aktivnih žena. – Stopa aktivnosti muškaraca bila je 62,2%, dok je stopa aktivnosti žena 36,6%. Isto se odnosi i na stopu zaposlenosti koja je za muškarce bila 55,1%, a za žene 28,8%. Stopa nezaposlenosti za muškarce bila je 11,5%, a za žene 21,2%, navedeno je u podacima FZS-a.

 

Objava Smanjenje radne snage: Manjak radnika poslodavcima je problem broj jedan, radnicima daju više plaće i brojne povlastice pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?