NO “Kosmosa” ignorisao Vladu  i Vještici povećao platu za 30 odsto

NO “Kosmosa” ignorisao Vladu  i Vještici povećao platu za 30 odsto

Link na izvornu vijest

  • Za poreze i doprinose duguju milione, a direktorima povećavaju plate
  • Revizori utvrdili i brojne druge nepravilnosti

BANJALUKA – Nadzorni odbor preduzeća “Kosmos” je prošle godine za 30 odsto povećao platu direktoru Dušanu Vještici, čime je prekršio zaključak i ograničenje Vlade po pitanju njene visine, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

NO “Kosmosa” ignorisao Vladu  i Vještici povećao platu za 30 odsto

FOTO: kosmos/srna

Naime, kako su revizori u  izvještaju naveli, zaključkom Vlade Republike Srpske iz 2011. godine je propisano da plata sa regresom, toplim obrokom, zimnicom i ostalim primanjima ne može biti veća od 3.000 KM odnosno od 2.700 KM za direktore u javim preduzećima.

Isto tako, plata izvršnih direktora ne može biti veća od 2.500 KM, ili 2.250 KM, uvećana za minuli rad i pripadajuće poreze i doprinose.

U 2023. godini, odlukom Nadzornog odbora utvrđena su uvećanja plate direktora za 30 odsto i izvršnog direktora za 10 odsto, što nije u skladu sa prethodno pomenutim Zaključkom”, navodi se u izvještaju.

Inače, ovo je bio samo dio nepravilnosti utvrđenih u ovom preduzeću.

Ugovori o djelu su zaključeni sa 13 ljudi, a za poslove koji predstavljaju redovnu, osnovnu djelatnost “Kosmosa”, što nije u skladu sa Zakonom o radu.

Riječ je o radnicima koji su bili penzionisani, a koji su ipak ostali u preduzeću.

Takođe, preko blagajne su se isplaćivale dnevnice i akontacije i dnevnice za službena putovanja, a gotovina se nije na vrijeme polagala na račune preduzeća, zbog čega je uprava dobila mišljenje sa rezervom.

Uprava “Kosmosa” je prekršila i Zakon o porezu na dohadak, jer su se obaveze za poreze i doprinose isplaćivali nakon isplate plata.

Zakonom je propisano da obaveza plaćanja poreza i doprinosa za svaki pojedinačni ostvareni dohodak nastaje u momentu isplate ličnih primanja”, upozorili su revizori.

Po pitanju finansijskih izvještaja, “Kosmos” je dobio negativno mišljenje. Popis imovine je vršen mimo propisa, zemljište je precijenjeno a vrijednost investicionih nekretnina podcijenjena.

Sveukupno, nakon obavljene revizije ovom preduzeću je dato čak 17 preporuka koje treba da sprovedu kako bi svoje poslovanje uskladili sa važećim zakonskim propisima.

I dok direktorima povećavaju plate bez osnova, „Kosmos“ je, prema posljednjim podacima Poreske uprave Republike Srpske, jedan od najvećih poreskih dužnika, sa dugom od 7,5 miliona KM.

U prošloj godini su imali dobit od 208.813 maraka, a u preduzeću je bilo zaposleno 68 ljudi.

CAPITAL: D. Tovilović

 

 

Чланак NO “Kosmosa” ignorisao Vladu  i Vještici povećao platu za 30 odsto се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?