Tužioci obustavili 38 istraga protiv Nedeljka Kesića

Tužioci obustavili 38 istraga protiv Nedeljka Kesića

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Okružno javno tužilaštvo Banjaluka za šest i po godina nije pronašlo dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv bivšeg direktora „Hidroelektrana na Vrbasu“ Nedeljka Kesića i njegovog nasljednika na toj funkciji Gorana Milanovića, saznaje CAPITAL.

Tužioci obustavili 38 istraga protiv Nedeljka Kesića

Foto: Agencije

Banjalučko tužilaštvo od aprila 2016. do januara 2023. godine donijelo je 38 naredbi o nesprovođenju istrage protiv Kesića i Milanovića koji je u tom periodu bio izvršni direktor za investicije u ovom preduzeću.

Ono što je posebno interesantno je da je sve prijave protiv Kesića i Milanovića podnio tadašnji izvršni direktor za organizaciono-pravne i kadrovske poslove u tom preduzeću Zdravko Kovačević.

On je u prijavama tvrdio da su Kesić i Milanović kroz sistem javnih nabavki zaključili na desetine štetnih ugovora izmišljanjem nerentabilnih i štetnih investicija, naduvavanjem cijena i namještanjem tendera, te da su na taj način nanijeli višemilionsku štetu „HE na Vrbasu“.

Kovačević je svog nadređenog Nedeljka Kesića i radnog kolegu Gorana Milanovića sumnjičio da su počinili krivična djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, Nesavjestan rad u službi, Zaključenje štetnog ugovora, Nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima i druga krivična djela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Među brojnim projektima i poslovima za čije namještanje i nezakonite radnje je sumnjičio Kesića i Milanovića, između ostalih su i čišćenje plutajućeg otpada, čišćenje snijega na pristupnim putevima, nabavka goriva i pranje vozila iz voznog parka ovog preduzeća, zatim snimanje i izrada promotivno-dokumentarnog filma pod nazivom „Gradnja HE Bočac“, kao i projektovanje sportske dvorane u Mrkonjić Gradu.

Pored toga, Kovačević je prijave podnio i zbog rekonstrukcije postojećeg skladišnog prostora, izgradnje nadstrešice za potrebe mehanizacije, geodetskog simanja brane, izgradnje garaže i pristupne rampe i brojnih drugih poslova.

Ipak, tužilaštvo je odbacivalo jednu po jednu prijavu da bi se na kraju nakupilo ukupno 38 naredbi o nesprovođenju istrage. Iz tih naredbi u koje je CAPITAL imao uvid vidi se da je tužilac sproveo sve predistražne radnje, izuzeo predmetnu dokumentaciju među kojom su i zapisnici sa sjednica Uprave, Nadzornog odbora i Skupština akcionara ovog preduzeća, kao i da je saslušao brojne svjedoke.

„Na osnovu svega provedenog utvrđeno je da je u predmetnom postupku javnih nabavki za dodjelu predmetnog ugovora najboljem ponuđaču postupano u skladu sa procedurama, a da su ugovoreni radovi izvršeni i plaćeni u skladu sa sa zaključenim ugovorima, te je odlučeno kao u dispozitivu, jer iz prijava i pratećih spisa ne proizilazi osnovana sumnja da su Nedeljko Kesić i Goran Milanović počinili krivična djela za koje se terete u podnesenim prijavama, niti za druga krivična djela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, navodi se gotovo identično u svim naredbama o nesprovođenju istrage.

Bivši izvršni direktor u „HE na Vrbasu“ Zdravko Kovačević koji je podnio sve odbačene prijave dobio je otkaz u ovom preduzeću 2016. godine. Kovačević je bio podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora, ali već je bio pokrenut disciplinski postupak protiv njega zbog nepostupanja po zaključcima Odbora za reviziju koji je okončan izricanjem mjere prekida radnog odnosa.

Nedeljko Kesić je za direktora „HE na Vrbasu“ imenovan u avgustu 2005. godine i na njegovom čelu je bio do novembra 2018. godine kada je podnio ostavku i napustio ovo preduzeće. Na njegovu funkciju imenovan je dotadašnji izvršni direktor za investicije Goran Milanović.

Kesić kaže za CAPITAL da je kao čovjek koji je veliki dio svog radnog vijeka proveo vodeći istrage insistirao na tome da tužilaštvo ispita sve navode iz prijava podnesenih protiv njega.

„Izvršni direktori pokreću javne nabavke i procjenjuju njihovu vrijednost, a ja kao generalni direktor pratim zakonitost tih nabavki i imenujem nadzorni organ za praćenje njihove realizacije. Tužilaštvo je utvrdilo da je sve rađeno u skladu sa zakonom“, kaže Kesić.

On dodaje da je ponosan na ono što je uradio u „HE na Vrbasu“ i na ono što je ostavio iza sebe, ističući da nije tačno da je vrijednost građevinskih radova na izgadnji „HE Bočac 2“ porasla sa 5,6 miliona na 19,3 miliona.

„Kovačević je plasirao medijima da je planom investicije bilo predviđeno 5,6 miliona, a da je na kraju plaćeno 19,3 miliona KM. Tačno je da je planom bilo predviđeno 5,6 miliona, ali to je plan izdvajanja samo u toj godini, a ukupno planirano izdvajanje za te radove je 19,3 miliona koliko je i izdvojeno. Ta investicija, odnosno izgradnja „HE Bočac 2“ koštala je onoliko koliko je predviđeno projektom. Nije bilo nikakvih nezakonitosti, jer da je bilo tužioci bi to sigurno utvrdili“, zaključuje Kesić.

On objašnjava da je rok otplate te investicije bio sedam godina, a da se ona otplatila ranije, ističući da i to govori u prilog njegovim tvrdnjama da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

CAPITAL: D. Momić

Чланак Tužioci obustavili 38 istraga protiv Nedeljka Kesića се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?