U izbornoj godini biće para i za pripravnike

U izbornoj godini biće para i za pripravnike

Link na izvornu vijest

ISTOČNO SARAJEVO – Javni poziv po programima zapošljavanja za 2024. godinu, koji će u skladu sa Akcionim planom iznositi oko 10 miliona КM, planiran je najkasnije za drugu polovinu avgusta, najavio je direktor JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske Damjan Škipina.

U izbornoj godini biće para i za pripravnike

Foto: Pixabay

Prema njegovim riječima u planu je da pet miliona КM bude predviđeno za zapošljavanje mladih u statusu pripravnika jer se ove godine javilo veliko interesovanje poslodavaca.

S obzirom na činjenicu da u prošloj godini nije bilo realizacije programa za pripravnike, očigledno se novac za pripravnike planirao u izbornoj godini.

Trenutno se na evidenciji nezaposlenih vodi oko 3.000 lica koja nemaju radno iskustvo u struci po sticanju visoke stručne spreme, od kojih 54 lica imaju status djece poginulih boraca. Do sada je Zavod za zapošljavanje refundirao sredstva u 100 odsto iznosu za djecu poginulih boraca, dok je za ostale pripravnike Zavod refundirao 60 odsto sredstava a poslodavci preostalih 40 odsto.

“Od 2011. godine, a u skladu sa Strategijom zapošljavanja, Zavod je zaposlio preko 40.000 lica za šta je utrošeno oko 170 mil КM”, naglasio je Škipina.

Pored programa, veliko interesovanje posljednjih godina usmjereno je i na zahtjeve za izdavanje radnih dozvola. Godišnju kvotu radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva za Republiku Srpsku utvrđuje Upravni odbor JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske uz saglasnost Vlade Republike Srpske. Кvota radnih dozvola potom se upućuje Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, da bi Savjet ministara donio konačnu odluku.

Utvrđena kvota radnih dozvola u Republici Srpskoj za prošlu godinu je 1.400, od čega 1.000 novih i 400 produženih radnih dozvola. Sa julom ove godine izdate su 1.223 radne dozvole koje ulaze u kvotu, od čega je 1.000 novih i 223 produžene.

Prema podacima ima više zahtjeva poslodavaca za izdavanje novih radnih dozvola te je tu kvota popunjena, dok za kvotu produženih radnih dozvola ima još prostora. Na zahtjev Unije udruženja poslodavaca Upravnom odboru Zavoda je predloženo povećanje kvote za novoizdate radne dozvole sa 1.000 na 3.000.

“Konačnu odluku za povećanje kvote radnih dozvola za 2024. godinu imaćemo krajem jula i ona će biti važeća do decembra 2024. godine, a na istoj sjednici Upravni odbor će donijeti odluku i o visini kvote za 2025. godinu”, izjavio je direktor Zavoda. Agencije

Чланак U izbornoj godini biće para i za pripravnike се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?