Europa pjeni: Mađarska podigla najveći kredit u povijesti i to od Kine

Europa pjeni: Mađarska podigla najveći kredit u povijesti i to od Kine

Link na izvornu vijest

Kredit koji su osigurale Kineska razvojna banka, Izvozno-uvozna banka Kine i mađarska podružnica Kineske banke u potpunosti je povučen 19. travnja i mora se vratiti u roku od tri godine. 

Budimpešta se o tom pitanju nije oglašavala, a prvi je o tome izvijestio u četvrtak mađarski poslovni list “Portofolio”, što je potvrdila i vladina agencija. 

Do pozamašnog zaduživanja dolazi u vrijeme kada Budimpešta ulaže napore u produbljivanje veza s Pekingom. 

Kineske kompanije dosad su uložile oko 16 milijardi eura u Mađarsku, prema navodima šefa mađarske diplomacije Petera Szijjarta. 

– Ugovor o zajmu omogućuje financiranje ulaganja između ostalog u infrastrukturu i energetiku. Transakcija zadržava omjer javnog duga i BDP-a unutar gornje granice od 28,9 posto – rekla je vladina agencija za Portfolio u četvrtak ujutro nakon što su prvi put izvijestila o pozajmici.

U svibnju je Szijjarto također najavio niz zajedničkih projekata s Kinom, uključujući brzu željeznicu do aerodroma u Budimpešti, teretnu željezničku liniju oko glavnog grada Mađarske, te naftovode između Mađarske i Srbije, kao i nuklearnu suradnju.

 – Razvili smo visok stupanj međusobnog političkog povjerenja. Naši su bilateralni odnosi najbolji u povijesti i krenuli smo na zlatno putovanje – rekao je kineski predsjednik Xi Jinping prije svojeg posjeta Budimpešti u svibnju. Nekoliko tjedana kasnije, odmah nakon preuzimanja kormila rotirajućeg Vijeća predsjedavajućeg EU-a, Orban je posjetio kinesku prijestonicu.

Uz mađarski javni dug koji je na rekordnih 140 milijardi eura (73,5 posto BDP-a) i proračunski deficit od 6,7 posto BDP-a, Budimpešti je očajnički potreban novac. Budimpešta još uvijek čeka milijarde eura iz EU fondova.

Novi kineski kredit najveći je udio u državnom dugu, a drugi je također kredit China Eximbank za projekt željeznice Budimpešta-Beograd vrijedan 917 milijuna dolara (877 milijuna eura na dan izvlačenja).

Iako je Portfolio spomenuo da je kamatna stopa promjenjiva, vlada nije otkrila više pojedinosti o visini kamatne stope, rasporedu otplate ili drugim detaljima.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?